Folytatódik a repülőgépgyártó és a katari légitársaság küzdelme: az Airbus 200 milliós kártérítést követel, a Qatar pedig azt akarja elérni, hogy a lemondás ellenére mégis megkapja a megrendelt A321neókat.

A jó ideje húzódó, de tavaly december óta bíróság előtt lévő, alapvetően az A350-esek festési hibáiból adódó vita újabb fejezethez érkezett, eddig a Qatar Airways követelt kártérítést a gyártótól, most viszont az Airbus lépett fel ilyen igénnyel.

A Reuters jelentése szerint a vállalat 220 millió USA-dolláros kártérítést követel a Qatartól azért, mert nem vett át két elkészült gépet, miközben erre a vételi szerződése kötelezte volna, de a légitársaság a festési hibák miatt ettől elállt.

Forrás: Airbus

Nem sokkal korábban a Qatar Airways azt kérte a bíróságtól: határozatban tiltsa meg, hogy az Airbus által törölt A321neók gyártási slotjait a vállalat másoknak értékesítse, és állítsa vissza a megrendelést.

A légitársaság közölte azt is, hogy ha ez nem sikerül, akkor a Qatar Airwayst kártérítés illeti meg, de ennek összegéről a bíróságon nem hangzott el információ.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A két fél több mint egy éve húzódó vitájáról többször beszámoltunk, az A350-esek festési hibája miatt a katari hatóság mára már 22 gépet vont ki ideiglenesen a forgalomból, az Airbus szerint viszont csak esztétikai hibáról van szó.

A Qatar Airways 600 millió dolláros kártérítési igényéről is szóló vita hevében az Airbus januárban törölte a légitársaság 50 darab A321neóra vonatkozó szerződését.