Pénteken közlekedett utoljára az airberlin járata Berlin-Tegel és Budapest között. A korábban fizetésképtelenné vált, majd nagyrészt a Lufthansa által bekebelezett légitársaság járatai 2017. október 28-án már nem repülnek.

Az AIRportal ezzel a néhány napja, a ferihegyi SkyCourt terminállal a háttérben készült fotóval búcsúzik a légitársaságtól. (Fotó: AIRportal.hu)

Az utolsó Budapestre tartó, AB8262 számú járatot teljesítő D-ABHC lajstromjelű, Airbus A320-214 típusú, a oneworld légiszövetség festését viselő repülőgép pénteken 08:56-kor szállt fel Berlinből és tíz óra előtt egy perccel érkezett meg Ferihegyre.

A repülőgép 10:51-kor hagyta el Budapestet AB8263 járatszámmal, a légitársaság járatai ezt követően többet már nem közlekednek Ferihegyre, a cég a szombati naptól pedig végleg leáll.

Az utolsó budapesti járat le- és felszállása Ferihegyen

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Fotók az airberlin utolsó budapesti járatának le- és felszállásáról. (Fotók: Baranyai György)Oszd meg te is…

Közzétette: AIRportal.hu – 2017. október 27.

BER4EVR – az utolsó járat

Az airberlin utolsó menetrend szerinti járata október 27-én este közlekedik Münchenből Berlinbe. Az AB 6210-es járat 21:45-kor száll fel a bajor város repteréről és 22:35-kor érkezik meg Tegelre.

A légitársaság “haláltusájáról” készült összes cikkünk itt olvasható.

 

Akinek van kedve ossza meg a légitársasággal kapcsolatos emlékeit fotóit a kommentekben, vagy a Facebook-csoportunkban.

Az MTI információi szerint a légitársaság megszűnésével érvényét veszti nagyjából 200 ezer repülőjegy. A vásárlók közül csak azok kapják vissza a teljes vételárat, akik jegyüket a fizetésképtelenség bejelentése, augusztus 15. után vették meg. A többiek esetleg visszaszerezhetik majd pénzük egy részét, ha feliratkoznak a hitelezők listájára. A társaság erről még nem közölt részleteket.

Az 1978-ban alapított cég 1979. április 28-án indította első járatát, az akkori Nyugat-Berlinből Mallorcára. Az első évtizedek sikerei révén a Lufthansa utáni második helyet szerezte meg a német légitársaságok rangsorában, de 2012 óta rendre veszteséges, a német sajtóban idézett szakértők szerint a túl gyors növekedés és az elhibázott üzleti modell miatt. Végül az idén augusztusban fizetésképtelenséget jelentett és csődvédelmet kért, miután fő részvényese, az Etihad Airways úgy döntött, hogy nem finanszírozza tovább a veszteséget.

A vállalatot feldarabolják. Legnagyobb része, 81 repülőgép a személyzettel együtt a Lufthansa csoport Eurowings nevű diszkont légitársaságához kerül, ez üzemelteti majd a Budapest-Berlin járatot is, egyelőre nem tudni, hogy mikortól. A Lufthansa 210 millió eurót (65,1 milliárd forint) fizet, az ügylet véglegesítéséhez még be kell szerezni az illetékes versenyfelügyeleti hatóság, az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóságának engedélyét.

Az Air Berlin további részeinek átvételéről tárgyalnak az easyJet brit diszkont légitársasággal és a Thomas Cook brit utazásszervező vállalathoz tartozó Condor légitársasággal. A cég feldarabolását irányító szakember, Frank Kebekus pénteken a ZDF országos köztelevíziónak azt mondta, hogy a két pályázón kívül is vannak még érdeklődők, és remélhetőleg napokon belül megállapodásra jutnak a megmaradt üzletrészek értékesítéséről. Hozzátette, hogy a nagyjából 8000 alkalmazott 70-80 százaléka találhat új munkahelyet az új tulajdonosoknál.

Így búcsúzott a müncheni repülőtér a légitársaságtól

Pénteken este fél 11 után szállt fel Münchenből az airberlin “utolsó”* járata. A Berlin-Tegel repülőtérre tartó A320-as BER4EVR hívójellel indult útnak, melyet a müncheni repülőtér vízsugaras tisztelgéssel búcsúztatott. A légitársaság és a repülőtér együttműködése 25 évre nyúlik vissza, ez idő alatt 322ezer airberlin járatot és a légitársaság 40,8 millió utasát szolgálta ki a bajor főváros légikikötője.

Schweren 💔ens hat sich der Flughafen München heute von der letzten ausgehenden Maschine der airberlin mit einer…

Közzétette: Flughafen München – 2017. október 27.

* A szó szoros értelmében nem a MUC-TXL járat volt az utolsó, mert a nap folyamán összegyűlt késések miatt a MUC-DUS járat a megünnepelt berlini után szállt fel Münchenből, de ez ebben a helyzetben lényegtelen.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!