A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) és az Európai Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI Europe) nehezményezi, hogy számos országban a Kínából érkezőknek kötelező koronavírus-tesztet végeztetniük.

Willie Walsh, az IATA vezetője csalódottságának adott hangot, hogy a kormányok nem tanultak az elmúlt évek leckéiből, és újra hatástalannak bizonyult eszközökhöz nyúlnak, amelyek rontják a nemzetközi közlekedési kapcsolatokat, gazdasági károkat okoznak, és veszélyeztetik a munkahelyeket.

A légitársaságok szakmai szervezetének közleménye kiemeli, hogy a koronavírus Omikron-változata kapcsán végzett kutatások szerint az utazási korlátozások legfeljebb néhány nappal késleltették a járványhullámok csúcsainak elérését.

Illusztráció. (Fotó: MTI/Balázs Attila)

Hasonló véleményének adott hangot az európai repülőterek érdekképviselete (ACI Europe) is, amely szerint a Kínából érkezők tesztelése vagy az egyéb utazási korlátozások bevezetése minden tudományos alapot nélkülöz, és a kockázatok mérlegelése alapján sem indokolt, az ilyen egyoldalú és koordináció nélkül bevezetett intézkedések ellentmondanak az elmúlt három év során szerzett tapasztalatoknak és bizonyítékoknak.

Az ACI Europe szerint az utasok tesztelése helyett például a repülőgépekről vagy a repülőterekről származó szennyvíz vizsgálatának fokozásával az esetleges új variánsok nyomon követesére kellene összpontosítani.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mint megírtuk, az elmúlt napokban számos ország – az elsők között Olaszország, az USA és az Egyesült Királyság – vezetett be kötelező tesztelést a Kínából érkező utasokra vonatkozóan.