Az Etihad Airways több más típusa után az idei év végéig kivonja flottájából a Boeing 777-300ER repülőgépeit is.

Tony Douglas, a World Aviation Festival rendezvényen jelentette be a Reuters híre szerint, hogy az Airbus A330-asok tavalyi kivonása, és az Airbus A380-asok határozatlan időre történő leállítása után újabb típustól búcsúzik a flotta.

Az Etihad Airways egykor 25 Boeing 777-300ER-t üzemeltetett, ezek közül mostanra 19 maradt, miután 2016-ban hat darabot visszaadott az azóta csődbe ment, résztulajdonában álló indiai Jet Airwaysnek.

Fotó: AIRportal.hu

A cég 777-300ER utasszállítóinak átlagéletkora tíz és fél év, azonban a többségük mindössze 6-7 éves.

A típus kivonásáról szóló döntést bár gyorsította a járvány miatt szükségessé vált újabb karcsúsítás, a már évek óta pénzügyi gondokkal küzdő, veszteséges Etihad Airways korábbi költségcsökkentési programja is a jelentősen kisebb és kevesebb típusból álló flotta kialakítását célozza.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Boeing 777-300ER-ek idén év végére várható távozását követően csak a meglévő 39 darab Boeing 787 Dreamliner és a következő időszakban forgalomba álló öt Airbus A350-1000-es repül majd a légitársaság szélestörzsű flottájában. A cégvezető egyelőre nem kívánt azzal kapcsolatban nyilatkozni, hogy a korábban megrendelt Boeing 777X-ekkel számolnak-e hosszabb távon.

Az A380-asok határozatlan időre szóló leállítása kimondatlanul, de a típus távozását jelenti a flottából, a légitársaság szerint a kétszintes négyhajtóműves típus immár nem üzemeltethető gazdaságosan.

Fotó: AIRportal.hu