Budapest és Belgrád közötti járatok indítására adott be engedélykérelmet a LOT.

A lengyel légitársaság szeptember 1-től indítaná el naponta közlekedő járatát a magyar és a szerb főváros között, legalábbis erre kért le slotokat a LOT – az ExYu Aviation híre szerint.

Lapunk megkeresésére a járatindítást nem erősítette meg a légitársaság, a híreket spekulációnak nevezték és aláhúzták: szeptember 2-án Budapestről a bukaresti és brüsszeli jártok indulnak el.

Illusztráció. A LOT Polish Airlines Embraer ERJ-170 repülőgépe Budapesten. (Fotó: AIRportal.hu)

A szeptember 1-től tervezett, naponta közlekedő járat a késő esti órákban indul Budapestről és 23:35-kor száll le Belgrádban. A szerb fővárosból másnap reggel 05:10-kor száll fel Ferihegy felé a járat – a tervek szerint.

Ez kedvező csatlakozási lehetőséget jelenthet a LOT Budapestről induló transzatlanti (New York és Chicago), valamint a London-City és Brüsszel irányába közlekedő járatokra is (utóbbi szeptember 2-től indul, a LOT Budapest Bukarest járatával együtt).

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A brüsszeli és bukaresti járatok teljesítéshez a LOT Embrer E195-ösöket állomásoztat majd Budapesten a LOT, amelyek 2-2 elrendezésben 112 székes konfigurációban repülnek.

Amint korábban megírtuk, a LOT további új járatokat jelent be a jövőben Budapestről, az itteni bázist az átszálló utasok számára kívánja továbbfejleszteni a légitársaság – ezt Michał Fijoł, a LOT Polish Airlines alelnöke nyilatkozta még júniusban. A budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér szerepel a LOT második számú átszállóközpontjaként a légitársaság 2027-ig tartó időszakra szóló stratégiájában, a terv részleteit az idei második félévben jelenti be a lengyel légitársaság.

A fehérorosz Belavia 2013 óta üzemeltet járatokat a magyar és a szerb főváros között, jelenleg hetente kettőt. A légitársaság Minszkből érkező repülőgépei közlekednek tovább Belgrádba, majd onnan vissza Budapesti leszállással a fehérorosz fővárosba. A Belavia az ötödik szabadságjog intézménye alapján értékesíthet jegyeket a Budapest és Belgrád közötti szakaszra. A Belavia korábbi bejelentése szerint azonban október 24-től megszűnik ez az összeköttetés, a légitársaság önálló járatokat közlekedtet majd mindkét fővárosba.

2014 tavaszától 2015 őszéig az Air Serbia üzemeltetett járatokat a szerb és a magyar főváros között. Augusztustól Nis és Budapest közötti járattal tér vissza a magyar piacra a szerb légitársaság  heti két járattal, a cég PSO-szerződés keretében tizenkét államilag támogatott útvonalat nyit Nis városából.