Budapesten szakította meg útját az Emirates EK 237-es számú, Dubajból Bostonba közlekedő járata.

Illusztráció: Az Emirates Boeing 777-300ER típusú repülőgépe. (Fotó: AIRportal.hu)

A járatot teljesítő A6-EPV lajstromjelű Boeing 777-31H(ER) típusú repülőgép személyzete az AIRportal.hu információi szerint utasrosszullét miatt döntött a ferihegyi útmegszakítás mellett.

A repülőgép hétfőn fél 12 után néhány perccel – közvetlenül a naponta közlekedő EK 111-es számú Emirates-járat után – szállt le a budapesti repülőtér 13R futópályáján.

A 777-es ezt követően begurult a számára kijelölt R278A jelű állóhelyre, ahol az AMS Repülőtéri Egészségügyi Szolgálat munkatársai az OMSZ helyszínre riasztott mentőegységével közösen megkezdték a rosszul lett utasok ellátását.

A repülőgép a délutáni órákban indult tovább úticélja felé.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Amint arról korábban beszámoltunk, az Emirates komoly képzést, fedélzeti elsősegélynyújtó eszközöket és egészségügyi szakértők által adott telefonos földi támogatást biztosít a repülőszemélyzetei részére, hogy utasrosszullét esetén a helyes döntéseket tudják meghozni.

Minden Emirates repülőgépen található sürgősségi orvosi láda, oxigénpalackok, lélegeztető maszkok, defibrillátor, valamint egy nonstop orvosi tanácsadó szolgáltatással összekötött ún. telemedicina egység, amely telekommunikációs csatornán keresztül összeköti a légiutas-kísérőket légi egészségügyi szakértőkkel, akik így azonnal képesek felmérni az utas állapotát.

Az Emirates személyzete átlagban 100 ezer utasonként körülbelül 20 hívást kezdeményez az egészségügyi szakértők felé. A hívások többsége nem végződik járatátirányítással, de a professzionális tanácsadás segíti a légiutas-kísérőket a döntéshozatalban és a megfelelő ellátás nyújtásában, különösen akkor, ha a járaton éppen nem tartózkodnak önkéntes egészségügyi szakemberek.

Illusztráció: Az AMS – Airport Medical Service speciálisan felszerelt repülőtéri mentőgépjárműve. (Fotó: AIRportal.hu)