Címlap Címkék Közszolgáltatási szerződés (Public Service Obligation – PSO)

Címke: közszolgáltatási szerződés (Public Service Obligation – PSO)

Közszolgáltatási szerződés, Public Service Obligation – PSO

A Public Service Obligation – PSO egy olyan megállapodás, amikor egy kormány, vagy önkormányzat állami támogatást ad egy légitársaság részére, hogy az meghatározott időre vállalja egy vagy több útvonalon járatok indítását a közszolgáltatási szerződés keretében.

PSO-megállapodást akkor kötnek, ha az adott légi összeköttetés piaci alapon nem betölthető (veszteséges az üzemelés az útvonalon), azonban az adott államnak/régiónak a gazdasága vagy turizmusa szempontjából fontos a légi összeköttetés.

Az útvonal(ak)ra nyilvános tendert hirdetnek, amelyre bármely a kiírásban megszabott feltételeknek megfelelő légitársaság pályázhat.

A támogatási formát eredetileg az országok központjától távolabb eső régiók, vagy kisebb szigetek a gazdasági vérkeringésbe történő bekapcsolására alkották meg, manapság ennél már szélesebb körben alkalmazzák az államok. A támogatási forma nem ütközik az EU jogszabályaiba.

A témával kapcsolatos híreink, cikkeink:

Megszűnik az Air Serbia Nis és Budapest közötti járata

Az útvonal bezárására a dél-szerbiai régió állampolgárai részéről mutatkozó gyér kereslet miatt került sor.

Elindult az Air Serbia járata Nis és Budapest között

Közvetlen járatot indított Budapest és a szerbiai Nis között az Air Serbia. A szerb nemzeti légitársaság mostantól egész évben, heti két alkalommal közlekedik az útvonalon.

Wizz-vezér: Strukturális problémái vannak a budapesti repülőtérnek

Hülyeség a bádogépítmény, az építésekor is az volt, teljesen értelmetlen és nem hatékony - jelentette ki egy interjúban a Wizz Air vezérigazgatója. Váradi József szerint jót tenne, ha lenne másik reptér a fővárostól nem túl messze.

Nis és Budapest közötti járatot indít az Air Serbia

Négy éves szünet után júliustól heti két járattal visszatér Budapestre az Air Serbia, a szerb légitársaság PSO-szerződés keretében tizenkét államilag támogatott útvonalat nyit Nis városából.

Ultimátumot kapott a kormánytól a Budapest Airport

Hetvenhét pontból álló követeléslistát adott át a kormány a Budapest Airportnak, a diszkont járatok be- és kiszállítására használt bádogépületek év vége után nem működhetnek tovább a jelenlegi formában.

A Wizz Air repülhet Budapestről a Nyugat-Balkánra

A Wizz Air repülhet öt nyugat-balkáni útvonalon Budapestről: a diszkont cég közlekedik majd Tiranába, Podgoricába, Szkopjébe, Szarajevóba és Pristinába.

Légiközlekedési állások, képzések

Helikopter szerelő

Magyar Légimentő Nonprofit Kft.

Ügyfélszolgálati képviselő

Aeroplex of Central Europe Kft.

Légiforgalmi irányító

HungaroControl Zrt.
Hirdetés

Hirdetés
Jelentkezz légiforgalmi irányítónak!