Címlap Címkék Közszolgáltatási szerződés (Public Service Obligation – PSO)

Címke: közszolgáltatási szerződés (Public Service Obligation – PSO)

Közszolgáltatási szerződés, Public Service Obligation – PSO

A Public Service Obligation – PSO egy olyan megállapodás, amikor egy kormány, vagy önkormányzat állami támogatást ad egy légitársaság részére, hogy az meghatározott időre vállalja egy vagy több útvonalon járatok indítását a közszolgáltatási szerződés keretében.

PSO-megállapodást akkor kötnek, ha az adott légi összeköttetés piaci alapon nem betölthető (veszteséges az üzemelés az útvonalon), azonban az adott államnak/régiónak a gazdasága vagy turizmusa szempontjából fontos a légi összeköttetés.

Az útvonal(ak)ra nyilvános tendert hirdetnek, amelyre bármely a kiírásban megszabott feltételeknek megfelelő légitársaság pályázhat.

A támogatási formát eredetileg az országok központjától távolabb eső régiók, vagy kisebb szigetek a gazdasági vérkeringésbe történő bekapcsolására alkották meg, manapság ennél már szélesebb körben alkalmazzák az államok. A támogatási forma nem ütközik az EU jogszabályaiba.

A témával kapcsolatos híreink, cikkeink:

Újra önálló légitársaságként repül az észt Nordica

Augusztus 1-től önálló légitársaságként teljesít járatot az észt Nordica, miután megszűnt az együttműködése a LOT-tal.

Megszűnik az Air Serbia Nis és Budapest közötti járata

Az útvonal bezárására a dél-szerbiai régió állampolgárai részéről mutatkozó gyér kereslet miatt került sor.

Elindult az Air Serbia járata Nis és Budapest között

Közvetlen járatot indított Budapest és a szerbiai Nis között az Air Serbia. A szerb nemzeti légitársaság mostantól egész évben, heti két alkalommal közlekedik az útvonalon.

Wizz-vezér: Strukturális problémái vannak a budapesti repülőtérnek

Hülyeség a bádogépítmény, az építésekor is az volt, teljesen értelmetlen és nem hatékony - jelentette ki egy interjúban a Wizz Air vezérigazgatója. Váradi József szerint jót tenne, ha lenne másik reptér a fővárostól nem túl messze.

Nis és Budapest közötti járatot indít az Air Serbia

Négy éves szünet után júliustól heti két járattal visszatér Budapestre az Air Serbia, a szerb légitársaság PSO-szerződés keretében tizenkét államilag támogatott útvonalat nyit Nis városából.

Ultimátumot kapott a kormánytól a Budapest Airport

Hetvenhét pontból álló követeléslistát adott át a kormány a Budapest Airportnak, a diszkont járatok be- és kiszállítására használt bádogépületek év vége után nem működhetnek tovább a jelenlegi formában.

A Wizz Air repülhet Budapestről a Nyugat-Balkánra

A Wizz Air repülhet öt nyugat-balkáni útvonalon Budapestről: a diszkont cég közlekedik majd Tiranába, Podgoricába, Szkopjébe, Szarajevóba és Pristinába.
Hirdetés