Augusztus 1-től önálló légitársaságként teljesít járatot az észt Nordica, miután megszűnt az együttműködése a LOT-tal.

A 2015-ben alapított Nordic Aviation Group részeként működő Nordica a szerződés felbontásával minden kapcsolatot megszakított a lengyel nemzeti légitársasággal, a továbbiakban önállóan értékesíti jegyeit, járatait pedig saját IATA-kóddal üzemelteti.

Az első ilyen járat augusztus elsején szállt fel Tallinnból, hogy teljesítse a svéd állam közszolgáltatási szerződéséven (PSO) elnyert, Gällivare – Arvidjaur – Stockholm útvonalat – írta közleményében a légitársaság.

A Nordica a mostani bizonytalan piaci körülmények között az államilag támogatott regionális útvonalakra helyezi a hangsúlyt, és több ilyen tenderen is részt vesz a közeljövőben. Ezek lényege, hogy az egyes országok, vagy régiók a közlekedési és gazdasági kapcsolatok fenntartása érdekében támogatásokkal segítik piaci alapon nem üzemeltethető járatok elindítását és üzemeltetését.

Amint a helyzet lehetővé teszi, a Nordica a tallinni bázisáról is elindítja menetrend szerinti járatait.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: AIRportal.hu

Amint korábban megírtuk, az észt és a lengyel nemzeti légitársaság között idén januárban született megállapodás arról, hogy a Nordic Aviation Group kivásárolja a LOT-ot az Xfly regionális cégből.

A LOT 2016 novemberében vásárolt 49 százalékos tulajdonrészt a regionális fuvarozóban, és a járatok üzemeltetése mellett a jegyértékesítési rendszereket is összefésülték. Az állami tulajdonú észt légitársaság 2015-ben alakult, miután az előző nemzeti légitársaság, az Estonian Air csődbe ment.