Egészen pontosan 381 391 érkező és induló utas fordult meg a debreceni nemzetközi repülőtéren 2018-ban, a számok gyorsuló növekedést mutatnak.

Fotó: Miskolczi János/Debrecen Airport

A Debrecen Airport AIRportal.hu-hoz eljuttatott közlése szerint a 2017-ben regisztrált 318 184 utashoz képest 19,87 százalékkal, 63 207-tel több utas fordult meg a cívis város légikikötőjében tavaly.

Az utasszám növekedése gyorsult Magyarország második legnagyobb repülőterén: 2017-ben az előző évhez képest 12%-os bővülés volt, de 2018-ban ez csaknem elérte a 20%-ot.

Az üzemeltető lapunkhoz eljuttatott közlése szerint a cél 2019-ben a hétszázezres utasszám elérése, ez mintegy 83%-os növekedést jelentene 2018-hoz képest.

A növekedés tetemes részét a Wizz Air bázisbővítésétől várja a reptérüzemeltető, a low-cost légitársaság második Airbus A320-asa december közepén érkezett meg a debreceni állomásra.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A plusz repülőgéppel Dortmund, Doncaster-Sheffield, Bázel-Mulhouse-Freiburg (EuroAirport) és Barcelona közvetlenül vált elérhetővé Debrecenből.

Az új útvonalak és járatbővítések már az év első hónapjában is éreztetik hatásukat: míg 2018 januárjában összesen 24.072 utas fordult meg a debreceni légikikötőben, ezt a számot idén már 22 nap alatt elérte a reptér. A prognózisok alapján 2019 január végére 35 százalékos utaslétszám-növekedés várható a múlt évhez képest, az eddigi, januári utasforgalom 24%-át az új járatok adják.

2019. március 31-től pedig a Wizz Air további három új közvetlen járatot indít Máltára, Ciprusra és Mallorcára a Debreceni Nemzetközi Repülőtérről.

A Wizz Air járatai mellett a Lufthansa heti öt alkalommal közlekedő, Debrecen és München közötti járatának révén egy átszállással juthatnak el az utasok a világ számos pontjára.

A januártól új ügyvezető irányítása alatt működő és a 2018 végén a város többségi tulajdonába került reptérüzemeltető az idei évre várt 700 ezres utasszám gördülékeny kezelésének érdekében kibővítette az utasvárót mindkét oldalon, korszerűsítette a vizesblokkokat, a beszállókapuk számát pedig megduplázta.

Az üzemeltető közlése szerint az utasok kiszolgálását elősegítő modern eszközöket szerzett be, emellett számos új munkatársat vett fel a reptér.