Közel 1 millió 620 ezer utas fordult meg a budapesti repülőtér termináljain 2019 augusztusában, amely 5,9 százalékos növekedést jelent a tavalyi év azonos hónapjához képest. A cargo üzletág lejtmenete augusztusban is folytatódott. 

Fotó: AIRportal.hu

Közel 1 millió 620 ezer utas fordult meg a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren augusztusban, a növekedés 5,9 százalékos volt az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Augusztus volt az idei év legerősebb hónapja Ferihegyen az utasforgalom tekintetében, a teljesítményhez több Budapesten rendezett sportesemény és fesztivál is hozzájárult.

A százalékban mért növekedés azonban visszafogottabb volt a május és június hónapokban regisztrált 9 százalékos bővüléshez hasonlítva.

2019 első nyolc hónapjában 7 százalékkal növekedett az érkező és induló utasok száma a tavalyi év azonos időszakához képest. A terminálokon 10,6 millió utas fordult meg január eleje óta, ez közel hétszázezerrel több utast jelent a tavalyinál.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Idén az elmúlt évekhez képest visszafogottabb, 5 és 10 százalék közötti utasforgalom-emelkedést várnak Ferihegyen a szakemberek és a reptérüzemeltető is.

Augusztusban is folytatódott a cargo-forgalom csökkenése

A szállított áru mennyisége 14,5 százalékkal csökkent 2019 augusztusában, és 10 453 tonnát tett ki.

Ez 1 771 tonnával kevesebb a tavaly augusztusban kimutatott 12 224 tonnás értéknél. A közölt értékekbe a repülőtéren áthaladó, de közúti fuvarozással szállított áru mennyiségét is beleszámolja az üzemeltető.

Nőtt a műveletek száma

A légijármű-mozgások – azaz a le- és felszállások – száma 11 744 volt augusztusban, ez 5,6 százalékos növekedést jelent a tavalyi év nyolcadik hónapjához képest.

Ismeretes, tavaly rekordév volt a Budapest Airport számára, összesen 14 867 491 utas fordult meg a repülőtéren 2018-ban, amely 13,5 %-os növekedés volt a megelőző évhez képest.

A cikk elkészítéséhez a nemzetközi légiközlekedési információk elemzésével foglalkozó cégek adatbázisait használtuk – a szerk.