Átvette az Etihad Airways a legújabb Boeing 787-10-esét, amelynek az elmúlt hónapokban fontos szerepe volt a repülőgépgyártó, a NASA és a Safran Landing Systems közös, ecoDemonstrator elnevezésű tesztprogramjában.

A kezdeményezés célja olyan új technológiák kutatás-fejlesztése és tesztelése, amelyeknek köszönhetően növelhető a repülés biztonsága, valamint csökkenthető a légiközlekedési iparág környezetterhelése, legyen szó károsanyag-kibocsátásról vagy zajszennyezésről.

Az A6-BMI lajtstromjelű repülőgépet az új technológiák teszteléshez szükséges komplex rendszerekkel, számítógépekkel, az adatgyűjtést végző kamerákkal, mikrofonokkal és speciális érzékelőkkel szerelték fel, így hajtották végre a célzott tesztrepüléseket az USA-ban idén ősszel. Ezt mutatja be a gyártó videója.

Az Etihad Airways flottájában a most szolgálatba állt 787-10-essel együtt már 39 Dreamliner repül, ezzel a típus egyik legnagyobb üzemeltetője a világon.

A légitársaság a tavalyi Dubai Airshow-n indította el az Etihad Greenliner Programot, januárban pedig átvette a program jelképének szánt, különleges zöld alapszínű, Greenliner elnevezésű 787-esét. A légitársaság célkitűzése, hogy 2035-re megfelezze a károsanyag-kibocsátását a 2019-es szinthez képest, 2050-re pedig a nettó szén-dioxid kibocsátását nullára csökkentse.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.