Tesztrepülés közben hajtott végre nem tervezett leszállást július 21-én, vasárnap egy orosz gyártmányú Szuhoj Superjet 100 típusú utasszállító. A repülőgéppel éppen az erős oldalszélben történő megközelítést gyakorolták, így a futóművek behúzott állapotban voltak amikor a géptörzs a földhöz csapódott. – írja cikkében az ATW Online hírportál.

A 97005-ös oldalszámú repülőgépen az ICAO CAT III A, azaz a teljesen automata megközelítési eljárás hitelesítéséhez szükséges teszteket végeztek, amelyhez hozzátartozik az egy hajtóművel történő leszállás szimulálása is.

A repülőgépgyár elmondása szerint az izlandi berepülések a tesztprogram legnehezebb részei, hiszen igen mostoha körülményeknek vannak kitéve a repülőgépek. Hozzátette azt is, hogy az incidens pillanatában a repülőgép összes rendszere hibátlanul működött.

A Superjet fedélzetén öt fő tartózkodott, melyből ketten a tanúsítványt kibocsátó hivatal szakértői voltak. Egyikőjük könnyebb lábsérülést szenvedett a gép vészkiürítése során.

A géptörzs az előzetes felmérések alapján könnyen javítható, így a gép hamar vissza tud térni, hogy folytassa a teszteket Izlandon. Az eset nem fogja érinteni a már kereskedelmi forgalomban szolgálatot teljesítő példányokat – tette hozzá a gyártó.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A típus történetében sajnálatos módon nemcsak szerencsés kimenetelű baleseteket találunk. Tavaly Indonéziában egy bemutató repülés során csapódott egy hegy oldalának az RA-97004 lajstromjelet viselő példány, megölve mind a 45 fedélzeten tartózkodó embert, köztük a személyzetet, valamint a sajtó képviselőit is.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!