Megszűnhet a fiatal generációt célzó, ‘tornacipős’ Joon légitársaság, mely október végétől vette át az Air France budapesti járatait is. 

Forrás: Air France

Az Air France új vezérigazgatója, Benjamin Smith a Le Figaro francia lapnak úgy nyilatkozott, hogy nem látja a jövőjét a tavaly létrehozott fiatalos arculatú, hibrid modellben működő légitársaságnak.

A döntés abból a szempontból nem meglepetés, hogy a Joon-projekt az Air France-nál kiéleződött munkaügyi konfliktusok miatt májusban lemondott előző vezér, Jean-Marc Janaillac gyermeke volt.

A Joon beszántásáról szóló döntésben inkább annak lehet szerepe, hogy a tornacipős cég az Air France dolgozóknál lényegesen kevesebbet kereső légiutaskísérői részéről sztrájkfenyegetések érkeztek.

A Joon furcsa képződményként jelent meg az Air France-KLM csoportban, de az európai légiközlekedésben is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A cég kifejezetten nem low-cost, és nem is hibrid légitársaságként akarta definiálni magát, hanem mint egy innovatív, fiatalokat célzó légitársaság, amely az Air France kistestvére.

A légitársaság kontinensen belüli rövid távú útvonalak mellett közepes hosszúságú útvonalakt is repül, sőt az Air France-tól átvett A340-300-asokkal hosszútávú járatokat is teljesítenek. Ugyanakkor a cég a munkavállalókat meglehetősen alacsony juttatásokat biztosító kollektív szerződéssel foglalkoztatta.

Annak ellenére, hogy a kezdeti, nagyrészt szabadidős útvonalak mellett az Air France több, korábban a gerinchálózathoz tartozó járatát is átvette a Joon – köztük október végétől a budapestit is -, nem sikerült a kitűzött célokat elérni, és 2018-ban nullszaldóssá tenni a céget.

Joon nyitójárat Budapesten. (Fotó: AIRportal.hu)

A szabadidős és rövid távú útvonalakon a Joon éles versenyhelyzetben próbálta megalapozni működését főleg a Ryanaiirel és az easyJettel szemben, de még a ‘házon belüli’ Transavia France-szal is versenyeznie kellett. A hosszútávú útvonalakon a tornacipős cég pedig a Norwegian és a Level által diktált komoly árversenyben próbált utasokat szerezni.

A Joon flottájában jelenleg 13 Airbus A320 típuscsaládba tartozó és négy Airbus A340-300-as négyhajtóműves, szélestörzsű repülőgép teljesít szolgálatot.

A vezérigazgató a Joon megszüntetésével a cég 550 dolgozóját visszavenné az Air France-hoz.