Összesen hatvan darab Airbus A350-900-as és Boeing 787-9 Dreamliner repülőgép megrendeléséről írt alá szándéknyilatkozatot a Turkish Airlines az európai és amerikai repülőgépgyártókkal. 

Boeing 787-9 a Turkish Airlines festésében. (Grafika: Boeing)

A Turkish Airlines és az európai repülőgépgyártó huszonöt Airbus A350-900 repülőgép megrendeléséről írt alá szándéknyilatkozatot, a megállapodás részeként a légitársaság további öt A350-900-as gépre opciós jogot is szerzett.

A légitársaság egyidejűleg azt is bejelentette, hogy az amerikai gyártótóval 25 Boeing 787-9 Dreamliner megrendeléséről és további 5 példány opciós vételéről állapodott meg.

Az Airbusszal aláírt szándéknyilatkozat a Recep Tayip Erdogan török elnök és Emanuel Macron francia elnök január eleji találkozóján bejelentett megállapodás véglegesítése, mely még 20 fix és 5 opciós rendelést tartalmazott.

A Dreamliner-megrendelés pedig a tavaly ősszel New Yorkban bejelentett megrendelési szándék szentesítése, bár az akkori bejelentés még 40 darab Boeing 787-9 Dreamliner megvásárlásáról szólt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Eszerint az eredeti tervekhez képest a megrendelés összetétele változott az Airbus javára,
a megállapodások azonos számú repülőgépről születtek meg mindkét gyártóval, míg korábban a Boeingtól több repülőgépet rendelt volna a Turkish Airlines.

A légitársaság közlése szerint az első hat repülőgépet már 2019-ben átveszik a gyártóktól, további 14 példány érkezik 2020-ban, majd még tíz 2021-ben, 12 darab 2022-ben, 11 darab 2023-ban, és végül 7 darab 2024-ben. A már jelenleg is vegyes Airbus/Boeing széles és keskenytörzsű flottát üzemeltető Turkish Airlines nem nevezte meg, hogy melyik években mely típusokból mennyit vesz át.

“Büszkék vagyunk, hogy a Türkish Airlines-t a világ legmodernebb szélestörzsű gépének, az A350-esnek a jövőbeli üzemeltetői között köszönthetjük.”
– mondta el Eric Schulz, az Airbus kereskedelmi igazgatója.

Forrás: Airbus

A mostani megállapodás az Airbus és a Turkish Airlines között lévő nagy múltra visszatekintő partnerség eredménye. A légitársaság jelenleg 167 darab Airbus gyártmányú repülőgépet üzemeltet és további 92 darab A321neo repülőgépre rendelkezik megrendeléssel.

A törökországi légiipari cégek fontos részei az Airbus beszállítói láncának immár 20 éve, a török gyártócégek az A350 XWB típushoz is készítenek alkatrészeket.

A 2018. február végi adatok szerint az Airbus eddig 854 példányra szerzett kötelező érvényű megrendelést az A350 XWB-család tagjaira világszerte 45 vásárló részéről.

Törökország legnagyobb légitársasága, a Türkish Airlines egyben a világ legtöbb célállomásra járatot üzemeltető cége, hálózata 118 különböző ország 226 úticélját foglalja magában, köztük Budapestet is. A magyar fővárosból naponta többször, Boeing 737-es és Airbus A320-as gépekkel érhető el Isztambul, ahol számos ázsiai úticél felé kínálnak átszállási lehetőséget.

Forrás: Boeing