A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) elemzése szerint a légiközlekedés globálisan 65,5 millió munkahelyt támogat és 2700 milliárd dollárral járul hozzá a globális GDP-hez.

A montreáli kereskedelmi szervezet lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint az Ait Transport Action Group (ATAG) által közzétett jelentésben az áll, hogy több mint 10 millió nő és férfi dolgozik az iparágon belül, akik napi 120 ezer járat és 12 millió utas elszállítását garantálják. A beszállítói hálózatot, illetve a kapcsolódó turisztikai szektort is ide számolva a légiközlekedés legalább 65,5 millió állást biztosít és a globális gazdasági tevékenység 3,6 százalékát támogatja.

Bár repülőn a globális árumennyiség mindössze 1 százalékát,62 millió tonnát szállítanak, ennek értéke 6000 milliárd dollár, a teljes szállított áru értékének 35 százaléka. Azátlagos jegyár ma az 1950-es évekéhez képest 90 százalékkal alacsonyabb.

Illusztráció. (Forrás: IATA.org)

A tanulmány szerint, ha a légiközlekedés egy ország lenne, akkor gazdasága a 20. legnagyobb lenne a világban, nagyjából akkora lenne, mint Svájcé, vagy Argentínáé. A légiközlekedésben betöltött állás 4,4-szer produktívabb, a világon 1300 légitársaság 31 700 repülőgépet üzemeltet, amelyekkel 45 ezer útvonalon 3700 repülőteret kötnek össze, eljutásukat pedig 170 légiforgalmi szolgálat segíti.

A tanulmány a jövőre nézve kétféle lehetséges kimenetelt is vizsgált. A szabadkereskedelem erősödésével a légiközlekedés 2036-ra közel 100 millió munkahelyet tud majd támogatni, a világ kereskedelmi tevékenységéhez pedig 5700 milliárd dollárral járulna hozzá. Ezzel szemben, ha a kormányok a protekcionizmust, akkor a mostaninál 12 millióval kevesebb munkahelyet tudna a szektor támogatni globálisan és a mainál kevesebb, 1200 milliárd dollár lenne a hozzájárulása a kereskedelemhez.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Alexandre de Juniac, az IATA elnök-vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a légitársaságok évente 4 milliárd utast és 62 millió tonna árut juttat célba biztonságosan, és a kihívásokkal teli gazdasági, környezetvédelmi és politikai helyzetben kiemelten fontos, hogy a politikusok biztosítsák az üzlet szabadságát.

Angela Gittens, a Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) elnöke azt mondta, a repülőterek katalizátor szerepet töltenek be az innováció, foglalkoztatás és a kapcsolatépítés terén, emellett vezető szerepet töltenek be a környezetvédelmi hatások csökkentésében és a fenntartható fejlődésében.