Elhárult a veszély, hogy megtiltják a wet lease alapú repülőgép-bérléseket: az intézkedést jó ideje halogató Európai Unió augusztus végéig kapott haladékot az Egyesült Államoktól, hogy hatályba léptesse a letárgyalt megállapodást.

Sikerült megegyeznie az USA közlekedési minisztériumának és az Európai Unió delegációjának a wet lease alapú repülőgépbérlések ügyében, a már jó ideje készen álló egyezményt utóbbi fél a következő hónapokban hatályba lépteti – írja az aero.de portál.

Az unió augusztus 30-ig kapott haladékot, hogy hatályba léptesse a már régen letárgyalt egyezményt, amelynek értelmében nem lesz időbeni korlátja a wet lease megállapodásoknak.

Az esetleges korlátozás egyik leginkább érintettje a Eurowings lett volna (Fotó: Lufthansa Group)

Mint megírtuk, az Egyesült Államok megelégelte, hogy a 2017-re letárgyalt megállapodást Európában nem vezették még be, ezért viszonossági alapon korlátozta volna az idén március 30-tól az európai cégek wet lease szerződéseit.

Kontinensünkön ugyanis az unión kívüli cégek csak 14 hónapig szolgáltathatnak európai vállalatoknak, az USA nem élt ilyen korláttal. Ezt szerette volna utóbbi fél feloldani, és mivel az unió késlekedett, általánossá tette volna minden európai cég számára. Ha meglépték volna, akkor számos európai cég került volna nehéz helyzetbe, hiszen sokan bérelnek szinte állandó jelleggel repülőgépeket más vállalatoktól, személyzettel együtt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az uniós delegáció ígérete szerint a következő három-öt hónapban ratifikálják a légügyi egyezményt, miután az Egyesült Államokban március 8-án véget értek a tárgyalások.

Ahogy korábban felidéztük, a korlátozásban az egyik leginkább érintett a Lufthansa-csoport lett volna. Például a diszkont leánycége, a Eurowings is így repül transzatlanti járatokat, a Sun Express és a Brussels Airlines révén, de több más jelentős európai cégnél is vannak ilyen szerződések.