Új futópálya tervezését és engedélyeztetését, tűzoltójárművek és eszközök beszerzését, tűzoltólaktanya építését, informatikai és utasbiztonsági fejlesztéseket finanszírozhat a Debreceni Nemzetközi Repülőtér üzemeltetője a magyar állam 2,5 milliárd forintos támogatásából.

Az Európai Bizottság mint versenyügyekért felelős hatóság döntése szerint a kifizetés összhangban van az állami támogatásokról szóló közösségi jogszabályokkal.

A magyar állam által nyújtott 2,5 milliárd forintos (mintegy 7 millió eurós) összeget a légikikötő biztonságos működésének fenntartásához szükséges beruházások finanszírozására használhatja fel Debreceni Nemzetközi Repülőtér.

A testület közleménye szerint az összegből két tűzoltójárművet és egyéb tűzoltó eszközöket vásárolhat a reptér, új tűzoltó-laktanya tervezését és építését finanszírozhatja, valamint
egy új futópálya tervezését és engedélyeztetését kezdheti meg.

Forrás: Debrecen Airport, fotó: Miskolczi János

Emellett a források felhasználásával fejlesztheti az informatikai hálózati infrastruktúráját és az utasbiztonsági ellenőrzést az üzemeltető cég.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az állami támogatásból a beruházások azon részét finanszírozhatják, amelyet a repülőtér saját bevételei nem fedeznének.

Amint korábban megírtuk, a debreceni repülőtér tavaly novemberben a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítése érdekében 730 millió forintos állami támogatást kapott, ennek felét a légikikötő működtetéséhez, másik felét pedig a repülőtér járatindítási támogatási programjának kidolgozásához használhatta fel a cég. Utóbbival kapcsolatosan a napokban jelentették be, hogy a Wizz Air a járatfejlesztési pályázaton elnyert állami támogatás segítségével Brüsszel-Charleroi és Kijev-Zsuljani repülőtérre indít járatokat Debrecenből.

Tavaly szeptemberben az Európai Bizottság 2,2 milliárd forintos állami támogatást hagyott jóvá a repülőtér működésének biztosítására. Szintén beszámoltunk róla, hogy tavaly decemberben kormánydöntés született: a magyar állam többségi, 51 százalékos tulajdoni részt szerez a repülőteret üzemeltető Debrecen International Airport Kft-ben.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt