Jóváhagyta a Jet Airways igazgatósága a légitársaság reorganizációs tervét, fő hitelezője, az indiai állami bank friss tőkét biztosít a cégnek.

A Flightglobal cikke szerint a Jet Airways 1,2 milliárd dollárnyi áthidaló kölcsönt kap, amelynek egy része tőkeemelésből, adósságátrendezésből áll, illetve a bank átvállal 240 millió dollárnyi repülőgép lízingdíj-elmaradást is.

Emellett a cég döntött arról is, hogy több repülőgépüket eladják, majd visszalízingelik, többet pedig refinanszíroztatnak. A terveket hamarosan a 24 százalékos tulajdonos Etihad Airways és Naresh Goyal tulajdonos elé is beterjesztik.

Fotó: AIRportal.hu

A február 21-i, részvényeseknek tartandó találkozón a légitársaság vezetési javasolni fogja, hogy újabb kötvénykibocsátást hajtsanak végre, a fő hitelezőknek pedig felajánlják, hogy az általuk nyújtott hitelt részesedéssé konvertálják. Ezzel a hitelezők lehetnek a légitársaság legnagyobb részvényesei, Goyalnak pedig csökkentenie kell saját részét.

A pénzszűkében lévő Jet Airways hetek óta friss tőke után kutat, miután a 2018-as évet a szoros indiai verseny és a magas kerozinárak miatt jelentős veszteséggel zárták. Azóta több repülőgépet is leállítottak, vagy visszaadtak a bérbeadónak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Egyes hitelezők azzal fenyegettek, hogy egyszerűen lefoglalják a saját gépeiket, mivel hónapok óta nem fizetnek értük, sőt, hajtóműjavító partnerük 18 erőforrást visszatart, amíg ki nem fizetik.

A Jet Airways legutóbbi jelentésében kétszáz millió dolláros első félévi veszteségről számolt be.