A múlt heti megegyezést követően megszületett a bérmegállapodás a Lufthansa pilótáit képviselő Vereinigung Cockpit szakszervezet és a német légitársaság között, amely azt is garantálja, hogy 2023. június 30-ig nem lesz újabb pilótasztrájk a cégnél.

A Lufthansa pilótáinak szeptember 2-án tartott 24 órás sztrájkját követően az utolsó pillanatban megkötött egyezséggel sikerült elkerülni a szeptember 7-től beharangozott, két napig tartó sztrájkot, amely az áruszállító divíziónál még egy nappal tovább tartott volna.

A Lufthansa és a Vereinigung Cockpit (VC) szakszervezet megállapodása szerint a pilóták két lépcsőben, augusztus elejéig visszamenőleg és jövő év áprilisától havi 490 eurós alapbéremelésben részesülnek. Ez a kezdő első tisztek esetében 20, míg a tapasztalt kapitányoknál 5,5 százalékos alapbéremelést jelent a légitársaság közlése szerint.

A szakszervezet és a munkáltató egyezsége garantálja azt is, hogy 2023. június 30. előtt nem kerülhet sor újabb sztrájkra.

Forrás: Lufthansa

Ebben az időszakban a Lufthansa folytatja a konstruktív egyeztetést a pilótákkal, azonban a felek megállapodása szerint a tárgyalások témáját nem hozzák nyilvánosságra.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Michael Niggemann, a Lufthansa humánerőforrás-vezetője örömét fejezte ki, hogy sikerült megállapodni a Vereinigung Cockpittel. „Az egységes alapösszegekkel történő alapbéremelés a kívánt nagyobb arányú növekedést eredményezi a belépőszintű fizetésekben” – emelte ki.

„A következő hónapokat most a Vereinigung Cockpittel folytatott bizalmi párbeszéddel szeretnénk tölteni a fenntartható megoldások kidolgozására és megvalósítására. A közös cél az, hogy pilótáinknak továbbra is vonzó és biztonságos munkahelyeket kínáljunk, amelyek a jövőben is további fejlődési kilátásokkal rendelkeznek” – tette hozzá a vezető.

A pilóták eredetileg 5,5 százalékos béremelést követeltek az idei évre, majd ezt követően automatikusan inflációs mértékű emelést.