Szerdán kezdődik a pilóták sztrájkjának második hulláma a német légitársaságnál, az utasszállító divíziónál ezúttal kettő, a cargo-üzletágnál pedig három napig tart, hacsak a munkáltató kedden nem tesz komoly ajánlatot.

A cég pilótáit képviselő Vereinigung Cockpit (VC) szakszervezet kedden este közölte, hogy a múlt hét pénteki után másodszor is sztrájkba lépnek a Lufthansa és a Lufthansa Cargo pilótái.

Az utasszállító járatok pilótái szeptember 7., szerda 0 óra 1 perctől szeptember 8., csütörtök 23:59-ig nem veszik fel a munkát, míg a cargo-gépek pilótái szintén szerdai kezdettel, de 24 órával tovább, péntek éjfélig sztrájkolnak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A munkabeszüntetés csak akkor kerülhető el, ha a keddre tervezett újabb bértárgyalásokon a Lufthansa komoly ajánlattal áll elő.

A cég szóvivője sajnálatát fejezte ki, hogy a szakszervezet tovább eszkalálja a munkaügyi vitát, míg a szakszervezet képviselői amiatt adtak hangot csalódottságuknak, hogy a Lufthansa nem volt képes olyan ajánlat kidolgozására, amely előremozdíthatta volna az ügyet.

A pilóták az idei évre 5,5 százalékos béremelést, a következő években pedig automatikus inflációkövetést akarnak kiharcolni.

Fotó: AIRportal.hu

A Lufthansa-pilóták munkabeszüntetése miatt múlt hét pénteken néhány – a német bázisokra visszatérő hosszútávú és a Cityline leányvállalat által üzemeltetett járatok kivételével – 800 járatát törölte a légitársaság, amely 130 ezer utast érintett, a sztrájk 32 millió eurós kárt okozott. A teljes napi menetrend törlése miatt azonban szombaton zökkenők nélkül újra tudta indítani hálózatát a német légitársaság.

Korábban megírtuk, hogy a Lufthansa pilótái július végén elsöprő többséggel szavaztak a munkabeszüntetés mellett, amely arra biztosít lehetőséget az érdekképviseletnek, hogy akár azonnali hatállyal sztrájkba hívhassa az utasszállítási és a cargo divízió mintegy ötezer pilótáját, ha nem sikerül megállapodni a munkáltatóval.

Amint beszámoltunk róla, eközben július végén a Lufthansa szinte teljes forgalmát megbénította több németországi reptéren a földi dolgozóinak sztrájkja, amely miatt több mint ezer járatot kellett törölni. Emellett a légitársaságnak a munkaerőhiány miatt számos alkalommal kellett ritkítania nyári menetrendjét, sőt utóbb az őszi hónapok forgalmának és a téli menetrendnek a megnyirbálást is kilátásba helyezte.