Az állam segítségére szorult a Qatar Airways is, miután a légitársasági csoport a március végén zárult pénzügyi évében 2 milliárd USA-dollár értékű veszteséget könyvelt el, ráadásul ebben a koronavírus-járvány hatásai még csak minimálisan látszódnak.

A Reuters beszámolója szerint a tulajdonos katari állam 7,3 milliárd riál (1,95 milliárd USA-dollár) értékben nyújtott mentőövet a Qatar Airways-csoportnak, mivel a cég nagyságrendileg ugyanekkora veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a március 31-én végződött 2019-2020-as pénzügyi évére.

(Fotó: AIRportal.hu)

Az összeg ezzel meghaladta a részvénytőke (a részvényesek által befektetett vagyon) értékének 50 százalékát. Az állami segítséget új részvényekké alakították.

A csoportnak úgy sikerült ekkora adósságot felhalmoznia, hogy ebben a koronavírus-járvány hatásának jelentős része nem látszódik, hiszen a könyvelést március 31-én zárták.

Így az továbbra is kérdéses, hogy a Qatar Airways pontosan mekkora károkat szenvedett el a járvány miatt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A közlemény szerint leginkább a diplomáciai okokból a környező országok által bevezetett légtérzár, valamint egyszeri tételként az Air Italy kora tavaszi csődje okozta ezt a veszteséget. Viszont az árbevétel 6, az utasforgalom pedig 10 százalékkal bővült ebben a pénzügyi évben.

A Qatar Airways a járvány kitörése óta létszámleépítést hajtott végre, és az Airbusszal és a Boeinggel is megállapodott a megrendelt gépek átvételének átütemezéséről. Akbar Al-Baker vezérigazgató korábban már jelezte, hogy a légicégnek állami támogatásra lesz szüksége a veszteségek miatt.

Mint ahogy az összes versenytársának is: az európai országok, illetve az Egyesült Államok kormánya is egyenként több milliárd euró, illetve dollár értékű hitelt, hitelgaranciát, tőkeinjekciót, egyéb formájú segítséget (például a bérezésben) juttatnak a bajba jutott légitársaságoknak.