Megegyezett az Airbus és a Qatar Airways a megrendelt repülőgépek átvételének átütemezéséről, a légitársaság és a Boeing tárgyalásai azonban még folytatódnak.

A Reuters jelentése szerint Akbar Al-Baker vezérigazgató erről a CAPA légiközlekedési tanácsadó videokonferenciáján beszélt. Túl sok részletet nem árult el, így nem tudni, hogy mikorra halasztották el az európai gyártótól megrendelt repülőgépek átvételét.

Fotó: Airbus

Annyit azért elmondott a légitársaság vezetője: az Airbus belement abba, hogy az utasforgalom fellendülésétől függően az új időpontnál korábban is átvehessék a repülőgépeket.

A katari légitársaságnak 27 Airbus A350-1000-esre és 50 A321neóra van jelenleg rendelése.

Al-Baker szerint a Boeinggel tovább folynak a tárgyalások. „Nem érzik, hogy ilyen nehéz időkben mire kötelezhetik a vásárlóikat” – fogalmazott meglehetősen keményen az ilyen stílusáról is ismert vezérigazgató, hozzátéve, hogy akik nem támogatják a légitársaságot, azoktól elköszönnek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ezzel arra a korábbi kijelentésére utalt, amelyben kategorikusan kijelentette: az Airbus és a Boeing vagy belemegy egy konszenzusos megállapodásba a gépátvételekkel kapcsolatban, vagy a Qatar Airways az összes létező megrendelését lemondja, és soha többet nem rendel az adott gyártótól.

A Boeingnél a légitársaság megrendelésállománya 60 darab 777X-re, öt 777-es áruszállítóra és 23 darab 787-9-esre szól. A tárgyalásokat azonban valószínűleg a korábbi partner légitársaságának, az idén februárban csődbe ment Air Italy részére rendelt 737 MAX-ok sorsa nehezíti, Al-Baker szerint ezekről még mindig egyeztetnek a gyártóval.

A hírügynökség megkeresésére sem az Airbus, sem a Boeing nem kommentálta a vezérigazgató szavait.