Mára szinte teljesen visszaépült a belföldi utasforgalom Kínában, országon belüli járatokból viszont a múlt év azonos időszakához képest már több is van.

A Reuters hírügynökség szemlézte a kínai légiközlekedési hatóság adatait, amelyek szerint a év kilencedik hónapjában 371 ezer járat közlekedett belföldi forgalomban, ez 3,5 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

Ezzel együtt az utasforgalom is javarészt helyreállt, a járatokon 47,7 millióan voltak, ez mindössze 2 százalékkal marad el az egy évvel korábbi szinthez képest.

Az új koronavírus-fertőzések kordában tartása mellett az is fellendítette a forgalmat, hogy az október eleji csunjun (arany hét) üdülési időszak közeledett, illetve a szállodák és légitársaságok is kedvező árakat kínáltak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Arról nincsenek információk, hogy a légitársaságok anyagilag mennyire tudtak ebből az időszakból profitálni, de jelzésértékű lehet, hogy a korábban leányvállalatával Budapestre is közlekedő China Eastern Airlines a Reuters szerint a napokban 4,6 milliárd USA-dollár értékű tőkeinjekciót kapott az államtól.

Bár a belföldi forgalom már helyreállt, a nemzetközi továbbra is nagyon alacsony, a kínai hatóságok ugyanis alig adnak engedélyt külföldi járatok teljesítésére, és az igény sem jelentős. A belföldi és nemzetközi forgalom összességében nézve 16 százalékkal marad el az egy évvel ezelőtti szinthez képest.

Európában a napokban a forgalomszervezésért felelős Eurocontrol azt jelentette, hogy a múlt héten 100 ezer alá csökkent a teljesített járatok száma, ami az egy héttel korábbihoz képest közel 4 százalékkal kevesebb, a 2019-es azonos időszak szintjének pedig 44 százaléka.