Megállapodást írtak alá a Budapestre tervezett kínai gyűjtő-elosztó logisztikai központ megépítéséről Kínában, a Liszt Ferenc-repülőtér a kínai export-import áruk regionális légielosztó központjává válhat – erősítette meg az AIRportal.hu-nak a Budapest Airport a kínai híradásokat.

Egy Budapesten megépülő légiáru-kezelő, gyűjtő- és elosztóközpont létrehozásáról kötött megállapodást a kínai Henan Air Cargo Development és a CECZ (Central European Trading and Logistic Cooperation Zone) január 26-án Csengcsouban, kínai lapértesülés szerint.

Az AIRportal.hu az ügyben megkereste a budapesti repülőtér üzemeltetőjét, válaszukban azt írták, a megállapodás hátterét egy 2019-ban a HNCA-val (Henan Civil Aviation Development & Investment) aláírt együttműködési megállapodás adja.

Ennek célja a két repülőtér közötti együttműködés kiépítése, illetve Henan tartomány logisztikai cégei számára egy „hídfőállás” kialakítása a budapesti repülőtéren. A megállapodás segített beindítani 2019-ben a Cargolux heti 2 Csengcsou-Budapest-Luxemburg, 2020 októberében pedig a UTLINK/CECZ csoport heti 3 légiáru-szállító járatát a kínai városból, amelyet a Hainan Airlines teljesít.

A Hainan Airlines Airbus A330-300-as repülőgépe áruszállító járatokat teljesít Budapestre Csengcsouból. (Fotó: AIRportal.hu)

Az együttműködés részeként a budapesti repülőtérre tervezett cargo-terminál a Henan Airport Group első hídfőállása lesz Európában, a csoporthoz tartozó Csengcsou repülőtere fontos légiáru-kezelő központ Kínában.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Budapest így ideális elosztóközpont lehet a hét régiónkbeli ország, valamint Nyugat- és Kelet-Európa felé szállított kínai küldemények, illetve a térségből Kínába irányuló áruforgalom számára, a Budapest Airport kiemelt támogatást nyújt a projekt megvalósulásához – teszi hozzá az üzemeltető közlése.

Az új cargo terminált Csengcsou és Budapest között közvetlen, menetrend szerint közlekedő járatok használnák, gyors és közbenső megállók nélküli szállítást biztosítva.

A Budapesten létrejövő légiáru-központ tervezett tevékenységei között szerepel a földi kiszolgálás, a járatok be- és kirakodása, a raktározás, a vámügyintézés, valamint a disztribúciós tevékenység. A logisztikai folyamatok támogatására egy információs szolgáltató platform is létrejönne.

A légiárukezelő központ megépítése stratégiai lépése az Új (légi) Selyemút kiépítésének, amely az „Egy övezet, egy út” kezdeményezés része.

Fotó: AIRportal.hu