Az Európai Unió november 10-től kiveti a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) által jóváhagyott büntetővámot az Egyesült Államokból érkező termékek egy csoportjára, a Boeing repülőgépei mellett mezőgazdasági áruk is érintettek. Az amerikai gyártó csalódottságának és meglepődöttségének adott hangot.

Az Európai Bizottság honlapján olvasható közlemény szerint azok után vezetik be a büntetővámot, hogy a két fél tárgyalásos úton nem tudott megállapodni. Valdis Dombrovskis bizottsági alelnök szerint az unió szeretett volna egyezségre jutni, de az USA nem mutatott készséget a megegyezésre, ezért nem maradt más választásuk.

A november 10-től életbe lépő büntetővám azonos értékű, mint amit korábban az USA kivetett az unióból származó egyes termékekre, így az Airbus repülőgépeire is.

Ennek megfelelően a Boeing termékeire 15 százalékos többlet vám rakódik, emellett 25 százalékos plusz teher sújtja a mezőgazdasági és egyéb ipari árukat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Valdis Dombrovskis a közleményben hangsúlyozta: továbbra is azt kérik az Egyesült Államoktól, hogy folytassák a tárgyalást és kölcsönösen vonják vissza a büntetővámot, mert ezzel mindkét fél nyerne.

A Reuters jelentése szerint a Boeing a döntés után csalódottságának és meglepődöttségének adott hangot. Utóbbinak azért, mert Washington állam idő közben visszavonta azt az adókedvezményt, amelyet a gyártó kapott. Brüsszel szerint viszont csak a WTO ítélheti meg, hogy ez a lépés megfelelő volt-e, vagy sem. Ismeretes, hasonlóképp reagált annak idején az Airbus és az EU is az amerikai vámokra.

Mint megírtuk, a WTO a közelmúltban arról határozott, hogy az EU 4 milliárd USA-dollár értékű árura, köztük a Boeing termékeire vethet ki büntetővámot, mert az Egyesült Államok több alkalommal is a szabályokat megszegő módon támogatta a Boeinget 2011 és 2019 között, ezzel az Airbusnak bevételkiesést és kárt okozva.

A két fél WTO előtti, mintegy 15 éve húzódó vitájáról mi is többször beszámoltunk, a felek kölcsönösen tiltott állami támogatással vádolták meg egymást. Az ügyben a WTO tavaly a Boeingnek is igazat adott, és engedélyezte az Egyesült Államoknak a büntetővám kiszabását az EU termékeire, majd az Airbus és az unió beadványának is helyt adtak.