A kolumbiai Avianca és a brazil Gol fő részvényesei megállapodtak arról, hogy egy cég alá szervezik a két légitársaságot, és ezzel létrehozzák Latin-Amerika egyik vezető légiközlekedési csoportját.

Amennyiben az érintett hatóságok is áldásukat adják az üzletre, a 2022 második felében megalakuló Abra Group irányítása alá kerül az Avianca és a Gol, amelyek megtartva saját jól ismert márkaneveiket a hálózataikat, törzsutas-programjaikat összehangolják – írják közleményükben a vállalatok.

A csoporton belüli szinergiák kihasználásával és az egységes tulajdonosi irányítás alatt hatékonyabb működés révén a térség legalacsonyabb egységköltség mellett működő légitársasága jön létre a várakozások szerint, amely vonzóbb lesz a befektetők számára. A cég a nemzetközi, hosszútávú és légiáru-szállítási piacokon is versenyképesebb lesz, amely új piacokra belépést is lehetővé tesz, újabb útvonalak megnyitásával.

Fotó: AIRportal.hu

A két légitársaság közlése szerint egyelőre meg nem nevezett befektetők 350 millió USA-dolláros befektetéssel szállnának be az Abra Group holdingba.

A csoport felsővezetői pozícióit a latin-amerikai légiközlekedési piacon veteránnak számító szakemberek töltik be.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Adrian Neuhauser, az Avianca vezérigazgatója és Richard Lark, a Gol pénzügyi vezérhelyettese a mostani pozíciójuk megtartása mellett látják el a társelnöki feladatokat. Az Abra Group elnöke a korábban az Aviancába olvadó TACA légitársaság vezetője és a mexikói Volaris alapítója, Roberto Kriete lesz, Constantino de Oliveira Junior pedig, a Gol alapítója, a holding vezérigazgatója lesz.

Forrás: Boeing

Amint korábban megírtuk, a közelmúltban bejelentették az Avianca és a kolumbiai fapados Viva légitársaság egyesülését, ami a koronavírus-járvány hatásai miatti nagyobb pénzügyi stabilitás elérése érdekében jön létre. Az Avianca nemrég esett át reorganizáción, az Egyesült Államokban kértek csődvédelmet, amíg a járvány miatt újra kellett szervezni a vállalatot, és plusz tőkét kellett bevonni. Ez a folyamat tavaly év végén zárult le.