Áttekinti Boeing-rendeléseit a Lion Air, amelynek egyik MAX-a novemberben lezuhant. A légitársaság megelégelte, hogy a Boeing a Lion Airre próbálja hárítani a felelősséget.

A Reuters hírügynökség jelentése szerin ezt Rusdi Kirana, a légitársaság társalapítója mondta, aki erős dühének adott hangot, amiért a Boeing – mint mondta – megpróbálja a tervezésbeli hibákról elvonni a figyelmet és inkább a Lion Airre kenné a felelősséget. Eközben viszont a légitársaságot is támadják a pilóták képességeivel és a gép karbantartásával kapcsolatos kérdésekben.

Kirana azt is vizsgálat alá vette, hogy felmondják a még meglévő Boeingekre lévő rendelést. Ezt a hírügynökségnek két, egymástól független, az ügyet jól ismerő forrása is megerősítette. Végleges döntés azonban még nem született a 22 milliárd dollár értékű, még fennálló rendelésről, amelynek értelmében 190 Boeing érkezne még az indonéz légitársaság flottájába.

Forrás: Boeing

A Lion Air a Reuters megkeresésére érdemben nem kommentálta az értesülést. Mint írták, szorosan együttműködnek a hatóságokkal a katasztrófa okainak kiderítésében, és támogatják a Boeinget ezekben a nehéz időkben is.

A Boeing a múlt héten adott ki közleményt arról, hogy a belső vizsgálatok a karbantartásra fókuszálnak, és a gyártó szoftveres módosítások bevezetését is fontolóra vette, bár továbbra is kitartanak amellett, hogy a pilótáknak megvan a lehetősége arra, hogy kiiktassák az automata trimmelő rendszert.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

“Miért változtatnák meg, ha nem volt vele semmi probléma?” – mondta a Reutersnek az egyik forrása.

Forrás: Boeing

Nem ez az első eset, hogy a gyártó és az üzemeltető vitába bonyolódik, 2014-ben az Air Asia egyik leányvállalata az Airbusszal került hasonló helyzetben, miután egy balesetben elvesztették egyik A320-asukat. Bár a fennmaradó megrendelést átvették, a kapcsolat közöttük soha nem állt helyre – írta a Reuters a katasztrófa pontos megjelölése nélkül. A baleset az Indonesia Air Asia 8501-es járatával történt 2014. december 28-án, az Airbus A320-as Surabayából Szingapúrba tartott és a Jáva-tengerbe csapódott, a fedélzeten lévő 162 ember életét vesztette.