Ismét fogadhatnak az Egyesült Királyságból Magyarországra repülő utasszállító járatokat a hazai légikikötők – jelentették be a kormány kedd délelőtti döntését a járványügyi operatív törzs sajtótájékoztatóján. A beutazási szabályok, így a karanténkötelezettség viszont érvényben marad.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a kedd délelőtti tájékoztató elején közölte, hogy a kormány döntése értelmében az Egyesült Királyság területéről induló polgári légijárművek leszállási tilalmának fenntartása már nem indokolt.

Ma éjféltől Magyarország légikikötői ismét fogadhatnak az Egyesült Királyság területéről induló személyforgalmi, menetrendszerű és nem menetrendszerű polgári légijárműveket.

A Magyar Közlönyben kedden délelőtt meg is jelent a kormány 1/2021-es számú rendelete, amely szerint a Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királysága területéről induló polgári légjárművek leszállási tilalmáról szóló 623/2020. számú rendelet hatályát veszti 2021. január 6-án 0 órától.

A beutazási korlátozásokról szóló korábbi rendeletek hatályban maradnak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Azaz a karanténkötelezettség továbbra is érvényes minden külföldről érkező magyar állampolgárra, ha nem tartozik a jogszabályban részletezett kivételek közé.

Január 5-én 0 órától egész Angliára zárlatot rendelt el hétfőn a brit kormány az új koronavírus-változat gyors terjedésének megfékezése érdekében. Az intézkedést Boris Johnson miniszterelnök jelentette be hétfő esti televíziós beszédében az MTI beszámolója szerint. Skóciában pedig egy hónapos zárlatot rendelt el az ottani kormány.

Az angliai tiltások miatt kérdéses, hogy a magyar lazítás után a légitársaságok mikor és milyen számban indítják újra a járataikat az Egyesült Királyságból Magyarországra, hiszen az ott elrendelt vesztegzár az utazást is korlátozza.

Amint korábban megírtuk, Hollandia december 20-án reggeltől elsőként állította le az Egyesült Királyságból érkező utasszállító járatok fogadását, ezt követően több európai ország is hasonló korlátozásokat léptetett életbe.

Néhány nappal később feltételekkel Belgium, Franciaország és Hollandia is lazított a tilalmon, sőt utóbbi nemcsak a saját állampolgárait engedi be az Egyesült Királyságból. December 25-től a szlovák kormány is feloldotta az Egyesült Királyságból az országba közlekedő utasszállító járatok tilalmát, a légiközlekedés mindkét irányban újraindulhat.

A szlovák szabályok alapesetben engedik a tranzitforgalmat is, ami egy kiskaput jelentett az Egyesült Királyságból Magyarországra tartó utasoknak is, hogy így utazzanak haza. Ugyanakkor a szabályozás nem egyértelmű, a január 1-től északi szomszédunknál érvénybe lépett kijárási korlátozások miatt az országban csak szárazföldi be- és kilépés esetén engedik a tranzitforgalmat.

Január 4-én kisebb botrányt kavart, hogy sajtóértesülések szerint több tucat magyart nem engedtek fel London-Luton repülőterén a Wizz Air pozsonyi járatára, a légitársaság közlése szerint hibásan, végül a kedd hajnali járattal elszállították az érintetteket, így valamilyen kiskapu, úgy tűnik, mégis van a szlovák szabályokban.

Az MTI másik híre szerint a gyorsabban terjedő, először Dél-Angliában és Dél-Afrikában kimutatott vírusváltozatok már több európai országban is megjelentek, előbbit már a Szlovákia keleti részében lévő nagymihályi (Michalovce) járásból származó néhány mintában kimutatták.