Február 24. és március 6. között hazánkban tartotta meg a magyar és amerikai hadsereg a Hawk Strike elnevezésű közös kiképzési gyakorlatot, amelyen a szárazföldi erők mellett több repülőeszköz is részt vett.

A Magyar Honvédség légi egységeiből szinte az összes szerepelt az Amerikai Egyesült Államok hadseregével (US Army) közös, kéthetes kiképzési gyakorlaton, több helyszínen az országban.

Hazai oldalról legaktívabban, a legtöbb helikopterrel és katonával az MH 86. Szolnok Helikopterbázis és a 2. Vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandár kapcsolódott be a gyakorlatba. Amerikai oldalról az 1-8 Páncélos Felderítő század és a 3. Harci Helikopter Dandár érkezett hazánkba.

A Hawk Strike elsődleges célja volt a résztvevő alakulatok közötti nemzetközi együttműködés fejlesztése, a határvédelem, valamint hibrid hadviselési képességek javítása, több haderőnem harcászati szintű összekapcsolása a NATO előírásainak megfelelően – olvasható a Honvédség közleményében.

A gyakorlat utolsó, sajtónyilvános napján a magyar és amerikai erők közös, de előre be nem gyakorolt támadást hajtottak végre az MH Bakony Harckiképző Központ területén található, az elképzelt szituáció szerint az ellenség kezén lévő újdörögdi romváros ellen. A szimuláció arról szólt, hogy az egyik épületben található, lezuhant ellenséges drónt kellett megszerezni a benne található adatokkal, valamint kiiktatni a területet védelmező milíciát, és ennek vezetőit lehetőleg élve elfogni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A roham első fázisában magyar felségjelű Mi-24-es géppár hajtott végre rácsapásokat a kijelölt területre, ezt követően érkeztek a helyszínre a légi szállítású alakulatok Sikorsky UH-60 Black Hawk és Boeing CH-47 Chinook típusú helikopterek fedélzetén, majd az egységek megkezdték az épületek szakszerű megtisztítását.

A gyakorlat érdekessége, hogy a végrehajtó katonák ezt megelőzően sosem jártak a helyszínen, csak a valós harci helyzetben is használható információkat bocsátották rendelkezésükre.

Ennek köszönhetően a kiképzőtisztek és parancsnokok jobban felmérhetik katonáik felkészültségét, így az utólagos kiértékeléskor mindenki sokkal többet tanulhat az esetleges hibákból.

A városrész szimulált megtisztítása és a céltárgy megszerzése után következett a „sérültek” kimentése a veszélyzónából. Őket erre kiképzett bajtársaiknak kell szállítható állapotba hozni, a további ellátás már a kimentés után, kórházi körülmények között történik.

A szimulált sebesülteket jelen esetben a Black Hawk szállítóhelikopter egy kimondottan egészségügyi kimentésre (MEDEVAC) kialakított példánya, egy HH-60-as vette fedélzetére, és szállította vissza a szolnoki bázisra – éles helyzetben az úticél a budapesti Honvédkórház lenne. A roham utolsó fázisában a célterületen kijelölt, füstfáklyákkal is jelzett területre visszaérkeztek az UH-60 és CH-47 helikopterek, „kiemelve” az egységeket a harctérről.

Galéria a Hawk Strike 2020 sajtónyilvános napjáról