A járvány miatt küldte a kaliforniai sivatagba mind a 12 Airbus A380-asát a Qantas, most szintén a pandémia miatt kényszerül arra az ausztrál légitársaság, hogy a tervezettnél korábban, januárban újra forgalomba állítsa az óriásgépet.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Qantas tavaly tavasszal állította le, majd idén novemberben indította újra nemzetközi járatait. Akkor azt is bejelentette, hogy 2022 júliusában tervezik az A380-asok visszavezetését. Egy példányt már kivettek a tárolásból, a felújított kabinnal rendelkező gépet képzésre használják.

Forrás: Qantas

Később már azt közölték, hogy ennél korábban, 2022 áprilisában szállhat fel újra az óriásgép, de most erre is rálicitált a légitársaság: a jelenlegi tervek szerint január 11-re hozták az újraindítást, a gép Sydney és Los Angeles között repül majd hetente háromszor az Airways Magazine szerint.

Az ok azonban nem a minden eddiginél nagyobb kereslet, hanem a járványügyi korlátozások: a brisbane-i pilótáknak egy-egy nemzetközi járat után 14 nap kötelező karanténba kell vonulniuk.

Ez mintegy 70 pilótát érint, akik Boeing 787-esen teljesítenek szolgálatot, ezért a Qantas már nem tudja megoldani a szakemberek beosztását. Emiatt döntöttek úgy, hogy hetente háromszor A380-asokkal, és az erre a típusra engedéllyel rendelkező pilótákkal teljesítik a Sydney és Los Angeles közti járatokat. A tervek szerint 2022 végére 6, majd 2024-ig további 4 példány tér vissza, kettőtől viszont megválnak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A queenslandi kormányzat tájékoztatása szerint amint a lakosság 90 százaléka megkapja a második oltását, enyhítik a járványügyi szabályokat, így a kötelező karanténra vonatkozó előírásokat is. Ez januárra várható, a Qantas ettől kezdve könnyebben tud majd beosztást készíteni a pilóták számára.