A határidő meghosszabbítva: a HungaroControl Zrt. 2018. március 31-ig várja a jelentkezőket a 2018. őszén induló légiforgalmi irányító tanfolyamra.

A jelentkezéshez mindössze egy fényképes önéletrajzot, motivációs levelet kell beküldeni egy néhány perc alatt kitölthető online felületen, valamint csatolni kell a legalább középfokú iskolai végzettséget igazoló okirat másolatát, és ami nagyon fontos, egy államilag elismert angol középfokú komplex nyelvvizsga vagy azzal egyenértékű bizonyítvány másolatát.

Ezzel a jelentkező bekerül a kiválasztási folyamatba, amelyről a HungaroControl Zrt. egy jól átlátható ábrát is közzétett a Facebook oldalán:

Forrás: HungaroControl

A jelentkezést érdemes mihamarabb beadni, mert így több FEAST időpont közül választhat a jelentkező a toborzó időszak során, és az orvosi vizsgálat időzítésében is lehetőség adódik a tervezésre.

Ha valamilyen nem várt esemény, vagy betegség jön közbe, rugalmasabban tudják alakítani a felvételi időpontokat azok, akik nem az utolsó pillanatban jelentkeznek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ezen felül több idő áll rendelkezésre a szükséges ügyintézéshez is, és marad idő, ha egy plusz igazolást kell megszerezni (pl. nyelvvizsga honosítás, iskolai végzettséget igazoló dokumentum, orvosi igazolás, stb.).

Nem szükséges műszaki beállítottság és felsőfokú végzettség sem

Fotó: AIRportal.hu

Fontos kiemelni – mert sokaknak lehet téves információja ezzel kapcsolatban- hogy a légiforgalmi irányító tanfolyamra történő jelentkezésnek nem feltétele a felsőfokú végzettség és nem szükséges semmilyen szakirányú előképzettség, sőt műszaki beállítottság sem.

A tanfolyamra bárki jelentkezhet, aki Európai uniós állampolgársággal rendelkezik, a magyar nyelvet anyanyelvi szinten ismeri, betöltötte a 20. életévét és büntetlen előéletű. A jelentkezéshez államilag elismert angol középfokú komplex nyelvvizsgával vagy azzal egyenértékű bizonyítvánnyal és legalább középfokú iskolai végzettséggel kell rendelkezni. Nem jelentkezhet olyasvalaki, aki korábban bármikor sikertelen FEAST tesztet írt.

Sokan azt gondolják, hogy a légiforgalmi irányító szakmában csak a férfiak állják meg a helyüket, de ez nem igaz,
évről évre egyre több hölgy jelentkezik, végzi el sikerrel a képzést és szerez szakszolgálati engedélyt.

A felvételire magabiztos angol nyelvtudás elengedhetetlen, minden más csak a jelölt készségein és képességein múlik

Sóti László fiatal légiforgalmi irányító a HungaroControl munkatermében. (Fotó: AIRportal.hu)

A légiforgalmi irányító munkakör betöltéséhez javarészt olyan képességek, készségek szükségesek, amik nem tanulhatók, vagy megvannak valakiben, vagy nem.

A jelentkezők közül összetett tesztek segítségével választják ki a HungaroControl szakemberei a jelölteket.

Olyan alapvető képességeket vizsgálnak, amelyekre további tudást építve nagy valószínűséggel válhat valaki alkalmassá a légiforgalmi irányító munkára. A kiválasztási folyamatról korábbi cikkünkben bővebben is írtunk.

Az ideális jelölt magabiztos, kiegyensúlyozott és felelősségteljes; képes gyorsan és hatékonyan dönteni; átlagon felül bírja a stresszt és a monotóniát. A légiforgalmi irányító jó koncentrációs készséggel rendelkezik; képes egyszerre több dologra is figyelni, akár huzamosabb ideig is; jó problémamegoldó. Nagyon fontos továbbá, hogy a légiforgalmi irányítás csapatmunka, valamint folyamatos tanulással, képzéssel jár, ezért is a szakma iránti szeretet és a megfelelő szintű elkötelezettség elengedhetetlen.

A tesztekre nem kell, és sokak szerint nem is lehet előzetesen felkészülni, hiszen ezek a képességeket, készségeket mérik fel, nem elméleti tudást, vagy begyakorolt megoldásokat követelnek.

Ugyanakkor a sikeres felvételihez a magabiztos angoltudás elengedhetetlen. A tesztek összetettek és megterhelőek, ugyanakkor azok számára, akikben szükséges képességek megvannak, kellő odafigyeléssel, összpontosítással megoldható. Az előző években általunk megkérdezett irányító hallgatók szerint az a legfontosabb, hogy kipihenten, stabil angol nyelvtudással és egészséges magabiztossággal álljon neki a teszteknek a jelentkező.

Két éves komoly elméleti és gyakorlati képzés high-tech környezetben

A kétéves légiforgalmi irányító tanfolyam nem hasonlítható egy felsőoktatási képzéshez. Egy rövid, elméleti alapismereteket átadó időszakot követően nagyon hamar elkezdődnek az intenzív szimulátoros képzések, amikor az elsajátított tudást a gyakorlatba ültetik át a hallgatók és oktatóik.

A két éves képzés képzés költségeit tanulmányi szerződés keretében a HungaroControl Zrt. átvállalja.

A tanfolyamot sikeresen elvégző hallgatók gyakornoki szakszolgálati engedélyt szereznek és már élesben, a munkateremben – oktatói felügyelettel – dolgoznak, amíg meg nem szerzik a kellő gyakorlatot ahhoz, hogy sikeres hatósági vizsgát követően megkapják a szakszolgálati engedélyt és légiforgalmi irányító váljon belőlük.

A két éves képzésről és a hallgatók, valamint gyakornok irányítók életéről első kézből olvashatsz korábbi interjúnkban.

Különleges életpálya vár a képzést sikeresen elvégző hallgatókra

A HungaroControl távoli torony irányítótermének egyik munkaállomása. (Fotó: AIRportal.hu)

A légiforgalmi irányító hivatás egy nagyon magas presztízzsel járó és különleges szakma, mely hosszú távú, kiszámítható munkát, anyagi biztonságot és tervezhetőséget nyújt. A légiforgalmi irányítói szakmát ugyanakkor nem lehet megunni, nincs két egyforma nap. Folyamatos fejlődés, tanulás vár azokra, akik ezt a munkát végzik.

Az átlagon felüli anyagi juttatásokon túl a légiforgalmi irányítók kiemelkedően jó munkakörülmények között dolgozhatnak, tervezhető beosztás mellett megfelelő szabadidővel rendelkeznek, a HungaroControl által támogatott rekreációban vehetnek részt minden évben. Az irányítók előtt karrierút lehetőségek, életpályamodell és fejlődési lehetőség áll, supervisorrá vagy akár oktatóvá válhatnak, részt vehetnek szakértőként a cég különböző projektjeiben.

Ha érdekel a légiközlekedés, vagy a légiforgalmi irányítás és úgy érzed, megvan benned a szükséges motiváció,
add be a jelentkezésed minél előbb, de legkésőbb 2018. március 31-ig a HungaroControl Zrt-hez, hogy a világ egyik legkülönlegesebb szakmájában dolgozhass!