Az Európai Unió tagállamállamainak kormányait tömörítő Európai Tanács pénteken megállapodott, hogy megtiltja a fehérorosz légitársaságoknak az átrepülést az EU légterén és a hozzáférést az unió területén fekvő repülőterekhez – írta az MTI.

A határozat értelmében az uniós tagállamoknak kötelező lesz a fehérorosz légitársaságok számára megtagadni a területükön történő leszállást, felszállást illetve az átrepülést, a döntés péntek éjfélkor lépett hatályba.

Bár az EU-s döntés csak mától él, több európai ország már korábban egyoldalú tiltást léptetett életbe a fehérorosz légitársaságokkal szemben, emellett, amint korábban megírtuk, a balti országok, Lengyelország és Ukrajna is megtiltotta az átrepülést a fehérorosz üzemeltetők járatainak, így ez már korábban ellehetetlenítette az EU-ba történő berepülést. A Belavia május végén bejelentette a budapesti járatának felfüggesztését is.

Az EU arra is felhívta az unióban működő légitársaságok figyelmét, hogy kerüljék el a fehérorosz légteret, azonban ez nem jelent jogilag kötelező érvényű intézkedést.

Fotó: AIRportal.hu

A pénteki megállapodás az uniós tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács május 24-25-i csúcstalálkozóján meghozott következtetésein alapul, amelyekben a tagállami vezetők határozottan elítélték a Ryanair Athénból Vilniusba tartó járatának a fehérorosz hatóságok általi földre kényszerítését. A vezetők bírálták továbbá a gépen utazó Raman Prataszevics fehérorosz ellenzéki újságíró és társa, Szofija Szapega őrizetbe vételét, és felszólították a Tanácsot, hogy fogadja el a szükséges, a fehérorosz vezetéssel szembeni korlátozó intézkedéseket.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség azonban bírálta az EU-t a légitilalom bevezetése miatt.

Az IATA főigazgatója, Willie Walsh szerint a „politikának nem kellene a repülésbiztonságot politikai és diplomáciai célok elérésére felhasználnia”.

Hasonló véleményének adott hangot a napokban a Wizz Air vezérigazgatója, Váradi József is.

A fehérorosz nemzeti légitársaság, a Belavia mintegy 20 európai országba szállít utasokat, többek között Németországba, Franciaországba, Olaszországba, Ausztriába és Budapestre is.

A magyar hatóság is kiadta a NOTAM-ot a tiltásról, egyelőre egy hónapra:

 

A2375/21 NOTAMN Q) LHCC/QAFXX/IV/NBO/E /000/999/4730N01928E144 A) LHCC B) 2106052200 C) 2107052200 EST E) ALL FLIGHTS TO/FROM AIRPORTS OF HUNGARY, OR OVERFLYING HUNGARIAN TERRITORY, ARE NOT ALLOWED IF AIRCRAFT ARE OPERATED BY BELARUSSIAN AIR CARRIERS AND/OR REGISTRATED IN BELARUS EXCEPT FOR AIRCRAFT IN EMERGENCY OR HUMANITARIAN FLIGHTS. CREATED: 05 Jun 2021 11:47:00 SOURCE: EUECYIYN