Fehéroroszország légitársaságai gyakorlatilag nem tudnak nyugati irányba repülni, mert a Balti országok és Lengyelország után Ukrajna is megtiltja légterének használatát a belarusz repülőgépeknek. A Belavia számos európai útvonalát törölte egészen október végéig, valamint költségcsökkentést és leépítéseket jelentett be. Felfüggesztették a budapesti járatot is.

Szombattól fehérorosz repülőgépek nem szállhatnak le ukrán reptereken, és tranzitként sem használhatják Ukrajna légterét szombattól – írta az MTI az UNIAN hírügynökség hírére hivatkozva.

Ezt megelőzően Volodimir Zelenszkij ukrán elnök utasítására a kormány szerdától leállította a légi forgalmat Ukrajna és Fehéroroszország között, továbbá az ukrán légitársaságoknak megtiltotta a repülést a belarusz légtérben. Fehéroroszország már kedden diplomáciai jegyzékben tiltakozott a kijevi külügyminisztériumnál emiatt.

A szomszédos Lengyelország május 26-tól augusztus végéig tiltotta meg a fehérorosz légitársaságok gépeinek a belépést a lengyel légtérbe.

Amint korábban megírtuk, az Európai Tanács hétfőn állapodott meg arról, hogy az Európai Unió szankciókat vezet be Fehéroroszországgal szemben, de ez a döntés még nem jelenti a fehérorosz légitársaságok kitiltását az EU légteréből és repülőtereiről. Eddig az uniós tagállamok közül Litvánia, Franciaország, Finnország, Svédország és Csehország hozott ilyen egyoldalú döntést, illetve több uniós légitársaság határozott a légtér elkerüléséről és minszki járatai felfüggesztéséről.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: Belavia

A fehérorosz Belavia közölte, hogy számos európai járatát függeszti fel a teljes nyári menetrendi időszakra.

A légitársaság május 27-től egészen október végéig nem repül Amszterdamba, Barcelonába, Berlinbe, Brüsszelbe, Frankfurtba, Hannoverbe, Kalinyingrádba, Milánóba, Münchenbe, Rómába, Bécsbe és Varsóba, Tallinba pedig május 28. és augusztus 28. között nem közlekedik.

A Belavia pénteken közölte, hogy május 29. és június 30 között szünetelteti Budapestre, Belgrádba, Kisinyovba és Lárnakára közlekedő járatait is. A légitársaság módosított útvonalon, de továbbra is repül Isztambulba.

A Belavia az EU-szankciókra hivatkozva költségcsökkentést és létszámleépítést jelentett be, de közlése szerint nem várható tömeges elbocsátás a cégnél.