Alig több mint 88 ezer utast regisztrált szeptemberben a Budapest Airport, a gépmozgások száma több mint 70 százalékkal esett vissza a múlt hónapban, az áruforgalom viszont két százalékkal nőtt tavalyhoz viszonyítva.

A szeptember 1-től bevezetett utazási korlátozások és a hazatéréskor elrendelt kötelező karantén hatására, amint azt az üzemeltető is prognosztizálta, egyik napról a másikra hatalmasat zuhant a budapesti repülőtér utasforgalma.

Míg augusztusban az utasok száma megközelítette a négyszázezer főt, az ősz első hónapjában már csak 88 173 utast regisztrált a repülőtér üzemeltetője, ami 94,2 százalékos visszaesést jelent a tavaly szeptemberi 1,42 milliós forgalomhoz viszonyítva.

A Budapest Airport lapunknak eljuttatott közleménye szerint utoljára 1973-ban regisztráltak ehhez hasonlóan alacsony utasszámot szeptember folyamán.

Az első három negyedév adatait tekintve is szembetűnő a járvány hatása, 2020-ban szeptember végéig mindössze 3 679 288 érkező és induló utast regisztráltak, ez csaknem 70 százalékkal, mintegy nyolc és fél millióval kevesebb a 2019. első három negyedévében mért 12 millió 115 ezres utasszámhoz képest.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Még érzékletesebb képet fest, hogy az első kilenc hónapban elért 3,679 millió utasból 2,77 millió az első negyedévben, még a járvány európai betörése előtt fordult meg a repülőtéren, az április és szeptember közötti hat hónap alatt alig több mint 900 000 utas használta a repülőteret.

Illusztráció. Szeptemberben terminálrészeket zárt le az üzemeltető a csökkenő forgalom miatt. (Forrás: Budapest Airport)

A gépmozgások, azaz a le- és felszállások száma szeptemberben 3 004 volt, ez 73,5 százalékkal, 8 339-cel kevesebb, mint tavaly ilyenkor.

Az első kilenc hónapban 50 255-tel kevesebb gépmozgás zajlott a repülőtéren a tavalyinál, ez 54,5 százalékos visszaesést jelent.

A repülőtéren áthaladó áruforgalom szeptemberben 11 081 tonna volt, ez 231 tonnával, 2,1 százalékkal több, mint tavaly ugyanebben a hónapban.

Az év első kilenc hónapjában a repülőtér cargo-forgalma összesen 95 588 tonna volt, amely 2,7 százalékkal kevesebb a tavaly ebben az időszakban elért 98 247 tonnánál.

A közölt adatokba a repülőtéren áthaladó, de közúti fuvarozással szállított áru mennyiségét is beleszámolja az üzemeltető.

A Budapest Airport szeptember elején azt közölte, hogy a járvány és az ősztől újra bevezetett utazási korlátozások miatt az utasforgalom az eredetileg tervezettnek maximum az egyharmada, legfeljebb 5,5 millió fő lehet 2020-ban. Később a repülőtér üzemeltetője azt is közölte, hogy mivel az utasforgalom a 17 évvel ezelőtti szintre csökken, a Budapest Airport nem tudja fenntartani a korábban becsült 10 milliós utasszámhoz mért dolgozói létszámot sem, ezért elkerülhetetlenné vált az újabb létszámcsökkentés a vállalatnál.

A koronavírus-járvány okozta drasztikus utasszámcsökkenés világszerte megfigyelhető: 2020 végéig várhatóan a 69%-ot is eléri a globális utasszám-csökkenés, ami közel 1,7 milliárd légi utas „eltűnését” jelenti.

Ismeretes, a 2019-es rekordév volt a Budapest Airport számára, összesen 16 173 489 utas fordult meg a repülőtéren, amely 8,8 százalékos növekedés volt a megelőző évhez képest. Az utasok száma tavaly több mint 1,3 millióval haladta meg a 2018-ast.

Halvány reményt adhat, hogy mint megírtuk, napirenden van az Európai Bizottságnál a légiközlekedési szakmai szervezetek által is javasolt egységes európai rendszer bevezetése. Talán az év végi ünnepi időszakra megvalósulhat az EU-n belüli régiók egységes kockázatelemzés szerinti besorolása, valamint a kötelező karantén kiváltása, egy az utazás megkezdése előtt elvégzett koronavírus-teszttel.

A cikk elkészítéséhez a nemzetközi légiközlekedési információk elemzésével foglalkozó adatbázisokat használtuk.