Miután megkapta a használatbavételi engedélyt a német főváros új, botrányokkal terhelt Berlin-Brandenburg légikikötője, elindulhatott a próbaüzeme, a Tegelt pedig a járvány miatti forgalomkiesést kihasználva most zárnák be végleg.

Elhárult egy újabb, jelentős akadály a berlini új repülőtér október végére tervezett átadása elől: megkapta az utasforgalmi épület a hatóságtól a használatbavételi engedélyt, így csütörtökön elkezdődhetett a próbaüzem, az Aero.de szerint.

Fotó: Berlin Airport

A Schönefeld-reptér déli bővítésével kialakított területen lévő terminálban a szükséges átalakítások legfontosabb elemeire a portál másik írása alapján a múlt héten adta áldását a független műszaki ellenőrzés.

Mivel a járvány miatt a több ezer önkéntessel tervezett tesztelést el kellett halasztani, egyelőre csupán 250 dolgozó közreműködésével vizsgálnak néhány kulcsfontosságú folyamatot.

Ezek a check-in, a csomagfeladás és a biztonsági ellenőrzés voltak, és a közlemény szerint az üzemeltető sikeresnek ítélte az első próbanapot.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mint megírtuk, a cég idén év elején az interneten várta az önkéntesek jelentkezését, hogy most tavasztól nyár végéig, az októberi menetrendváltással tervezett megnyitóra minden berendezést, eszközt és eljárást alaposan kipróbálhassanak.

A német főváros új légikikötője (Fotó: Berlin-Brandenburg Airport)

Ismert, a terminálkomplexum súlyos műszaki hiányosságokkal és emiatt botrányokkal terhelt, a költségeket és határidőket jelentősen túllépte a beruházás, de időközben az utasforgalom növekedése miatt a kapacitása is elégtelenné vált. Ezért már javában zajlik egy kiegészítő épületrész megvalósítása, de a további fejlesztéseket is beütemezték, és a régebbi schönefeldi terminál is nyitva marad még néhány évig.

De az Aero.de második cikkéből az is kiderült, hogy a teljes körű próbaüzemet is hátráltató koronavírus-járvány miatt a fővárosi reptereket üzemeltető cég és az illetékes kormányzatok arról tárgyalnak, hogy
a Tegel-repteret az eredetileg tervezett határidő előtt bezárnák.

Erre csak Berlin-Brandenburg átadása után került volna sor a korábbi elképzelés szerint. Ám az üzemeltető szerint a most szinte nullára redukálódott forgalomnak köszönhetően meg lehetne tenni, de ehhez jóváhagyás kell, a kötelező nyitva tartásról szóló szabályozás megváltoztatásával.