A 4-es főút vecsési szakaszán lévő kettős körforgalom szomszédságában elkészült és megnyílt a repülőtéri személyzetet és partnereket szolgáló új főporta a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren – közölte lapunkkal a Budapest Airport.

November 15-én reggel átadta a forgalomnak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér új főportáját a Budapest Airport. A 440 négyzetméteres épület a korábbinál két és félszer nagyobb területen várja az ügyfeleket, a BUD csoport munkavállalói modernebb és kellemesebb környezetben dolgozhatnak.

Az új főporta megnyitásával a gépjárműves beléptetés november végétől kizárólag ezen a belépési ponton keresztül történik, vagyis teljes egészében átveszi a korábban a D és a J porták által kezelt forgalmat.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre a portán keresztül naponta átlagosan 3000-3500 fő lép be, köztük a repülőtéri munkavállalók és látogatók, a repülőtér különböző létesítményeit bérlő vállalatok alkalmazottai és a szállítmányozók teherautói.

A főporta több irányból és közlekedési eszközzel is megközelíthető. Gépjárművel a vecsési Market Central melletti kettős körforgalmon keresztül, vagy a 2. terminál előtti turbókörforgalomból vezető úton lehet eljutni a létesítményhez. A vecsési kettős körforgalom, a 2. terminál és a főporta között osztott gyalogos és kerékpárút található, emellett a 4-es főúton, a közelben lévő buszmegállótól gyalogosan is be lehet sétálni az üzemi terület új kapujához.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
(Fotó: Budapest Airport/Baranyi Róbert)

A gördülékeny áthaladást összesen négy sáv biztosítja, amelyből kettő a befelé érkező forgalmat fogadja, egy változtatható irányú, egy pedig a kifelé indulókat szolgálja. Így három sáv könnyen az aktuális forgalomhoz alakítható, a negyediket a túlméretes járművek használhatják. A porta közelében, a repülőtér területén belül, de a biztonsági kerítésen kívül épült egy parkoló, amely összesen 123 férőhelyet biztosít a kollégáknak, bérlőknek, valamint a fuvarozást végző teherautóknak.

Az új főporta kialakításakor a Budapest Airport a nettó zéró karbonkibocsátási céljait is figyelembe vette: a kiváló energiahatékonysági jellemzőkkel rendelkező épületet egy 3000 négyzetméteres zöldterület veszi körbe, a tetőre telepített napelemek pedig az épület elektromosenergia-igényének egyharmadát biztosítják.

Az új főporta Európai Uniós társfinanszírozással valósult meg, egy összesen 6,2 milliárd forintos (17 460 000 eurós) fejlesztési csomag részeként, amelynek 85 százalékát az Európai Unió Európai Hálózat-finanszírozási Eszköze (CEF) biztosítja.

Ebből az összegből az elmúlt öt évben elkészült többek között a 2. terminál előtti turbókörforgalom, a vecsési kettős körforgalomhoz kapcsolódó útszakasz, új biciklisávok, a repülőtér területét határoló 4-es főút melletti biztonsági kerítés cseréje, a C portától vezető vasúti iparvágány felújítása és kibővítése, egy vasúti áruátrakó és a repülőtéri tűzivíz-gépház korszerűsítése.

A Budapest Airport emellett új belső szervizutat épített, annak térvilágítását korszerű LED-lámpákkal oldotta meg.

Mindezeken felül az e-mobilitás fejlesztése és az üzemeltető ambiciózus nettó zéró karbonkibocsátási céljai elérése érdekében tíz elektromos töltő üzembe helyezése van folyamatban a főportánál és az új út mentén.