Február 26. és 28. között zajlik majd a Bombardier CS300 típusú keskenytörzsű utasszállító prototípusának első levegőbe emelkedése – jelentette be a repülőgépgyár, hivatkozással a kanadai közlekedési hatóságtól kapott engedélyre.

A Bombardier komolyan készül az első felszállásra. (Fotó: Bombardier Aero) | © AIRportal.hu

A Bombardier komolyan készül az első felszállásra.
(Fotó: Bombardier Aero)

Minden engedélyt sikerült beszerezni a szűzfelszállás teljesítéséhez, a dátumot azonban mégsem tudták teljesen konkretizálni, a tervezett napokon ugyanis az időjárás az előrejelzések szerint erősen változékony lesznek.

A Bombardier tesztcsapata – ahogy az ilyenkor megszokott – semmilyen kockázatnak nem szeretné kitenni a vadonatúj típust és az első repülés sikerét. A legvalószínűbb időpont február 26-a, de egy esetleges halasztás esetén a pilóták és a kiszolgáló személyzet a három nap folyamán végig készenlétben lesznek.

Az első repülés során a gép irányíthatóságát vizsgálják majd, de természetesen sor kerül többféle kalibrációs tesztere is változó magasság és sebesség mellett, eltérő körülmények között.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mindeközben váltás történt a cég vezetőségében, a vezérigazgatói székben Alain Bellemare, a United Technologies volt ügyvezetője váltotta Pierre Beaudoint. Szerencsére ez a komoly lépés nem hozott változást az immáron hét éve zajló CSeries programban, amely azonban még így is csigalassúsággal halad: egyszer már megszakításra is került, valamint több késést is elszenvedett. Talán pont ezért az első CS300-as felszállás után fellélegezhetnek egy kicsit a cég alkalmazottai.

A CSeries család alapvetően két típusból, a CS100-asból és a CS300-asból áll, melyek közül az utóbbi a nagyobb kapacitású (135-160 üléses), a Boeing 737-700-as és az Airbus A319-es versenytársának is készül. A mai napig 243 CSeries gépet sikerült értékesíteni, ebből 180 darab CS300 változatú.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!