Motorkerékpár becsempészése miatt rúgják ki a Garuda Indonesia vezetőjét, aki a gyártótól átvett egyik új gépük hazarepülésekor a fedélzeten vitt az országba egy Harley Davidsont, amely után nem akart adót fizetni.

A légitársaság vezetőjének menesztését Erick Thohir, az állami vállalatok minisztere jelentette be. A gyanú szerint Ari Askhara még tavaly rendelt meg egy 57 ezer USA-dollár (17 millió forint) értékű Harley Davidsont, amelyet idén áprilisban fizetett ki. Mivel nem akart utána Indonéziában adózni, Toulouse-ban felpakoltatta a motort a légitársaság egyik újonnan átvett Airbusának fedélzetére és becsempészte az országba – írta a Reuters.

A hírügynökség nem közölte, hogy milyen gépen hozták haza a motort, a cég legutóbb november végén repült haza Toulouse-ból egy új Airbus A330-900-ast.

A motort egyébként egy amszterdami alkalmazottjukon keresztül fizette ki, aki a csempészésben is segítséget nyújtott.

A gépen egyébként két másik, nagy értékű motort is találtak, a három kétkerekű be nem vallásával Sri Mulyani Indrawati pénzügyminiszter szerint 37 ezer és 106 ezer USA-dollárnak megfelelő indonéz rúpia közötti kárt okoztak a központi költségvetésnek. E járművekről korábban két Garuda-vezető azt mondta, hogy hozzájuk tartoznak, de ha a vizsgálat kideríti, hogy hazudtak, akkor hamis tanúzásért őket is felelősségre fogják vonni.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A miniszter azt nem mondta meg, hogy pontosan mikor menti fel a Garuda Indonesia állami légitársaságot 2018 szeptembere óta vezető Ari Askharát. A szaktárca további vizsgálatokat folytat le, hogy kiderüljön, más is érintett-e a bűncselekményben.

A Garudánál korábban is voltak gyanús ügyletek, bár nem motorokkal kapcsolatban. A Reuters szerint áprilisban a két legnagyobb privát részvényes kétségbe vonta a cég 2018-as eredményeit és azzal gyanúsította a légitársaságot, hogy egy 240 millió dolláros pénzügyi tranzakciót másként tüntettek fel a könyvelésben. A vállalat visszautasította a vádakat.