Már pilótákat keres Bécsbe a lengyel leánycégén keresztül a Ryanair, mert az osztrák érdekeltsége, a Lauda dolgozóival vita alakult ki. A vállalatvezetés szerint költségeket kell csökkenteni, szorosabb munkarenddel, különben maga az anyavállalat folytatja Schwechaton a bővülést.

Fotó: AIRportal.hu

Különös álláshirdetésre bukkant az Aerotelegraph, amely szerint a Ryanair lengyel leánycége, a Buzz (korábban: Ryanair Sun) keres pilótákat, akiknek a téli menetrend idejére, október végétől 2020 márciusának végéig Bécsben lenne a bázisa.

Ez azért érdekes, mert épp munkaügyi vita zajlik az ír fapados óriás másik, osztrák érdekeltségénél, a Laudánál: a cégvezetés az idei évre is még veszteséggel, 50 millió eurós mínusszal számol.

Ezért költségeket akar csökkenteni, szigorúbb, feszesebb munkarenddel – az Aerotelegraph által megszerzett dolgozói körlevélen alapuló cikk szerint.

Augusztus 14-ig kellene megegyezni a Lauda vezetőségének és a dolgozókkal, különben a kiszivárgott hírek szerint nem az osztrák fapados, hanem maga az anyacég, a Ryanair folytatja a bővítést Schwechaton, a jelek szerint pedig a Buzz révén.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Eddig arról volt szó, hogy a Lauda flottája a közeljövőben négy Airbus-keskenytörzsűvel növekedhet, jövő nyárra pedig már 30 géppel terveztek üzemelni a 100 százalékos Ryanair-leánycégnél.

A dolgozóknak körbeküldött figyelmeztetés azzal fenyeget, hogy akár harminc pilótát is elküldhetnek a Laudától, ha nem sikerül a költségcsökkentő átszervezés. A struktúraváltás részeként egyébként bizonyos funkciókat az osztrák cégtől a Ryanair-csoporthoz helyeznek át, a közlés szerint így hatékonyabb és olcsóbb lesz a működés.

A munkavállalók a körülmények javulását is szeretnék elérni, emellett azzal vádolják az Aerotelegraph egyik írása szerint már bíróság előtt folytatódó vitában a Laudát, hogy a betegeskedő dolgozóknak fenyegető leveleket küld a cég. A vállalat vezetése ezt tagadja, továbbá most a friss fejleményekre azt reagálta, hogy remélik, sikerül a szerződéseket módosítani, és elkerülhetők az elbocsátások.