Az idei téli menetrendben budapesti bázisán 8 útvonalát megszünteti a Ryanair, további 7 útvonalon pedig a tervezetthez képest kevesebb járatot közlekedtet, válaszul a kormány által bevezetett extraprofit-adóra.

A légitársaság lapunkhoz eljuttatott közlése szerint az október végén kezdődő,
2022/23-as téli menetrendben a Budapest és Bordeaux, Bournemouth, Köln, Kaunas, Krakkó, Lappeenranta, Riga, illetve Torino közötti útvonalakon nem közlekednek majd a Ryanair gépei.

Ammánba, Bristolba, Pisába, Prágába, Szófiába, Tel-Avivba és Varsóba pedig a tervezetthez képest csökkenti a járatok számát Budapestről a Ryanair.

Amint korábban megírtuk, a Ryanair 53 útvonalon tervezte járatok üzemeltetését Budapestről az október végén kezdődő téli menetrendben, ebből zárt be most nyolcat a cég.

A közlés kiemeli, hogy az útvonalbezárás és a járatritkítás közvetlen válasz a magyar kormány által bevezetett, a járvány miatt az elmúlt időszakban veszteséget termelő légitársaságokat és mellettük a magyar utasokat, valamint az országba látogatókat terhelő, már korábban is változatos jelzőkkel illetett, de a cég mostani közleményében is ostobának és bizarrnak hívott extraprofit-adóra.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Forrás: Ryanair

A Ryanair közleménye hozzáteszi, hogy a július 1-től bevezetett 10 és 25 euró összegű, induló utasonként felszámított teher már most is károkat okoz a magyarországi turizmus, a légiközlekedési kapcsolatok, a forgalom és a munkaerőpiac terén is. A cég már korábban is sürgette az adó visszavonását.

”Sajnáljuk ezeket az útvonalbezárásokat és járatritkításokat, amelyeket egyedül a magyar kormány illogikus döntése következtében bevezetett teher okozott, amelynek következtében drágább és kevésbé versenyképes lett a repülés Magyarországra és az országból” – jelentette ki a közlemény szerint Michael O’Leary, a Ryanair vezérigazgatója.

A vezető hozzáteszi, hogy a felszabaduló kapacitást azokba a környező országokba helyezik át, ahol alacsonyabb költséggel tudnak üzemelni és nincs extra adóteher, például Szlovákiába, Ausztriába, Horvátországba és Romániába.

A törölt útvonalakra és járatokra foglalással rendelkező utasokat a légitársaság a következő napokban emailben értesíti, és felkínálja számukra a visszatérítés vagy az átfoglalás lehetőségét.

Amint korábban megírtuk, a légitársasági extraprofit-adó visszamenőleges áthárítása miatt 300 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki a cégre a hatóság, a döntésről később a légitársaság közölte, hogy szerinte alaptalan, így fellebbezni fog, ha kell, akkor az uniós bíróságnál. A Budapest Airport még júniusban lapunk kérdésére adott válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy jelentős hatása lehet a forgalomra az extraprofit-adónak.