Tovább húzódik a csődeljárás alatt állami kölcsönből működő Alitalia újbóli privatizációja: az olasz parlamenti választás utáni bizonytalanság miatt októberig elhalasztották a döntést. Az Európai Bizottság pedig vizsgálatot indított, hogy az állami kölcsön jogszerű volt-e.

Fotó: AIRportal.hu

A részben és közvetetten állami tulajdonban működő Alitalia folyamatban lévő újbóli eladása ismét megakadt – írja az aero.de portál.

Ugyanis az olasz parlamenti választások utáni bizonytalanság miatt – kormány még mindig nem alakult, és lehetséges, hogy előrehozott választás lesz – elhalasztották a döntést, október végére.

Eközben az unió azt vizsgálja, hogy a jogszabályoknak megfelelő-e a 900 milliós olasz állami hitel, amelyből az Alitalia jelenleg működik.

Mivel a nagyrészvényes, az emírségekbeli Etihad-holding elzárta a pénzcsapot, miután a dolgozók elutasították a súlyosan veszteségesen működő Alitalia átszervezési tervét, az olasz légitársaság csődöt jelentett, és jelenleg állami kölcsönből működik.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A legutóbbi hírek szerint a komoly átszervezést javasló Lufthansa, valamint az Easyjet egy konzorcium részeként, illetve a Wizz Air érdeklődik igazán az Alitalia iránt. Az Air France-KLM csoportot bár hírbe hozták, de tagadták, hogy ajánlatot nyújtottak be, mindenesetre azt közölték, hogy szeretnék a SkyTeam légiszövetségben tartani a légitársaságot.

A német holding közölte, hogy a mostani formájában nem érdekli a cég, csak egy átszervezett, életképesebb működésű.