A koronavírus omikron variánsa és az influenzaszezon miatt jelentősen nőtt a betegállományban lévő dolgozók száma a Finnairnél és partnereinél, ezért a légitársaság mintegy húsz százalékkal visszavágja a februári menetrendjét.

A légitársaság közlése szerint ezzel rugalmasabban tudnak majd reagálni a különböző szervezeti egységeknél és beszállítóknál a betegség miatt kiesők számának várható növekedésére.

A döntésnek köszönhetően a cég reményei szerint elkerülhetők lesznek az utolsó pillanatos járattörlések, és az utasoknak is több idő áll majd rendelkezésre az esetleges menetrendváltozások nyomán a programjuk átszervezésére.

A törlések jelentős részét olyan útvonalon hajtja végre a finn légicég, ahová naponta több járat is közlekedik, hogy a repülőjeggyel rendelkezők többségének ugyanarra a napra tudjanak alternatívát ajánlani, a leginkább érintett úticélok közül Stockholmot, Oslót, Koppenhágát, Párizst és Rómát említi a közlés.

(Fotó: AIRportal.hu)

A változások érintik a hosszútávú hálózatot is, az új dallasi útvonal február helyett csak március végétől, a nagojai járatok pedig csak a nyári menetrendben indulnak el, és az oszakai járatszám is csak ekkortól bővül. Szingapúrba mindössze hetente kettő, Hongkongba pedig heti három járatot indít a Finnair.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légitársaság utasai február végéig továbbra is plusz díj nélkül változtathatják meg foglalásaikat.

A betegségek és a téli időjárás mellett azonban zavart okozhat a Finnair hálózatában az egyik finn szakszervezet által január 17-re bejelentett sztrájk, amelyben a légitársaság nem érintett, de a repülőgép-karbantartási folyamatokra hatással lehet a várható munkabeszüntetés.

Amint korábban beszámoltunk róla, az amerikai légitársaságoknál már a december végi ünnepi időszak kezdetétől előfordulnak tömeges járattörlések a dolgozók körében tapasztalt nagy számú fertőzés és a karanténkötelezettség miatt, annak ellenére, hogy a beoltott és tünetmentes betegek esetében utóbbit öt napra csökkentették az USA hatóságai.