A dohai Hamad kapta a világ legjobb repülőtere címet az idei Skytrax-felmérésen, megőrizte a második helyét Tokió-Haneda, a harmadik ismét Szingapúr-Changi lett. A budapesti légikikötő ismét nyert a kelet-európai kategóriában, az összetett listában tizenhét helyet javítva a 80. lett.

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a „Kelet-Európa legjobb repülőtere” kategória elismerését immár sorozatban kilencedik alkalommal nyerte el a Skytrax minősítő cég 2022-es World Airport Awards díjátadóján. Ebben a kategóriában Budapest sorrendben Tallinnt, Bukarestet, Rigát, Tbiliszit, Batumit, Kijev-Boriszpolt, Belgrádot, Pozsonyt és Zágrábot előzi meg.

A top 100-as világranglistában a 80. helyet szerezte meg idén a magyar főváros repülőtere, azaz 17 helyet javított a 2021-es eredményéhez képest.

(Fotó: Budapest Airport / Baranyi Róbert)

Ferihegyet 2021-ben a 97., 2020-ban a 93., 2019-ben a 89., 2018-ban a 90., 2017-ben a 84. helyre sorolta a Skytrax a világ 100 legjobb repülőtere között.

A környező versenytársak, Varsó és Prága nem került be a top 100-ba, a jóval jelentősebb Bécs pedig a tavaly megszerzett 23. helyről a 19.-re javított.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ezen repterek egyébként a közép-európai régióban szerepelnek, ahol Bécs a harmadik, Varsó a kilencedik, Prága a tizedik helyet érte el.

Chris Dinsdale, a Budapest Airport Zrt. vezérigazgatója a cég lapunkhoz eljuttatott közlése szerint elmondta: „Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy az egymást követő kilencedik évben is elnyertük a régió legjobb repülőtere címet. Számunkra ez nem csupán egy díj, hanem annak a kemény munkának az elismerése, amit a Budapest Airport és a repülőtéri közösség nap mint nap végez az utasok magas minőségű kiszolgálása érdekében.” Hozzátette: „Egyértelmű, hogy az elmúlt 3 évben szintet léptünk, hiszen a repülőtéren a minőség és az utasélmény fejlesztése került a fókuszba, amit az utaselégedettségi felmérések egyre jobb eredményei sorban visszaigazolnak.”

Doha-Hamad (Fotó: AIRportal.hu)

A világrangsorban a dobogón nem történt változás 2021-hez képest, első lett Doha-Hamad, megőrizte második helyét Tokió-Haneda, míg a harmadik ismét Szingapúr-Changi lett. Mögöttük tavalyhoz képest helyet cserélve Tokió-Narita és Szöul-Incshon futottak be a negyediknek és ötödiknek.

Hatodik lett a világrangsorban a párizsi Charles de Gaulle repülőtér, amely a 15. helyről jött fel, és ezzel letaszította Münchent az Európa legjobb repülőtere címről is.

München a top 100-as listán idén a hetedik lett, mögötte nyolcadikként az új isztambuli repülőtér, kilencedikként pedig Zürich végzett.

A Skytrax World Airport Awards globális utaselégedettségi felmérés, amely világszerte több mint félezer repülőtérre terjed ki. Különféle területeken ellenőrzi a repülőtéri szolgáltatások és termékek minőségét, az indulástól az érkezésig. A minősítést minden esetben az utasok anonim, egységes rendszerű véleménynyilvánításának alapján határozzák meg. Egyesek azonban kritikusak a felmérés hitelességével szemben. A teljes lista itt tekinthető meg.