Az amerikai Szövetségi Légügyi Hivatal sürgősségi légialkalmassági direktívát adott ki a Boeing 777-300ER típus, General Electric GE90-es hajtóműveire, miután az egyik példány néhány napja súlyosan károsodott.

Október 20-án a Thai Airways TG 970-es, Bangkok – Zürich járatát teljesítő HS-TKL lajstromjelű Boeing 777-300ER bal oldali hajtóműve a felszállási nekifutás során súlyosan károsodott. A gép megszakította a felszállást és visszatért az állóhelyére.

A fedélzeten ugyan senkinek nem esett baja, azonban mind a törzs, mind a jobb oldali hajtómű sérüléseket szenvedett a szétrepülő alkatrészek miatt.

A Thai Airways 970-es járatának bal hajtóműve az eset után (Fotó: Twitter – Jacdec)

Az eddigi vizsgálatok szerint a magasnyomású turbinarész szakadt darabokra. A szétrepülő nagy mozgási energiájú törmelék súlyos sérüléseket okozhat a repülőgép szerkezetében, amely akár katasztrófához is vezethet, ezért az FAA sürgősségi légialkalmassági direktívát adott ki az érintett hajtóművekre.

A direktíva hatályba lépését követően legfeljebb 25 ciklusnyi működés után ki kell vonni az aktív szolgálatból a dokumentumban megjelölt gyártási sorozatszámú, GE90-115B változatú hajtóműveket.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ezeket csak a General Electric által kiadott javítási utasítás alapján, a turbinafokozatok között található tömítés cseréje után lehet újra forgalomba állítani.

Egy utas felvétele az eseményről