Végrehajtotta első felszállását a Gulfstream legújabb üzleti repülőgéptípusa, a 2019 októberében bemutatott és új csúcstermékének kikiáltott G700.

Az első tesztpéldány február 14-én, helyi idő szerint délután fél 2 előtt nem sokkal emelkedett a levegőbe a Gulfstream Georgia állambeli bázisáról, a savannah-i repülőtérről, és 2 óra 32 percet töltött a levegőben.

Forrás: Gulfstream

A gyártó és a Pearl 700 hajtóműveket szállító Rolls-Royce fenntarthatóság iránti elkötelezettségét jól jelzi, hogy a tesztrepülést nemcsak hagyományos, kőolaj alapú kerozinnal, hanem 30 százalékban megújuló forrásból származó üzemanyaggal hajtották végre.

Mark Burns, a Gulfstream elnöke a tesztrepülés kapcsán elmondta, az anyavállalat General Dynamics által kijelölt üzleti stratégia mellett az innovációknak köszönhetően az eddig csak vizionált jövőt a cég meg tudja valósítani, ezzel megőrizve vezető szerepét a piacon.

Ennek legújabb állomása a tavaly októberig teljes titokban fejlesztett, bemutatásakor a vetélytársakat is meglepő G700 tesztprogramjának sikeres lefolytatása.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ez tulajdonképpen nem az első felszállással kezdődött, már a korai, nyilvános leleplezés előtti rendszervizsgálatok és gurulópróbák is részét képezték, valamint a statikus tesztpéldányon végzett terhelési próbák – ez utóbbiakkal már sikeresen végeztek a mérnökök.

A tanúsításhoz várhatóan összesen öt gépet vonnak be a programba, ezek már elkészültek, és hamarosan a levegőbe emelkedhetnek. A G700-ast a 2008-ban bemutatott G650-es és továbbfejlesztett változata, a G650ER utódjának szánja a gyártó, igazodva a modern elvárásokhoz és a konkurens gyártók – mint az éppen rossz anyagi helyzetben vergődő Bombardier – kínálatához.

Ezt jól illusztrálja a teljesen újratervezett szárnyvég (winglet), és a korábbi generációkénál jóval gazdaságosabb Rolls-Royce Pearl 700 hajtóművek, amelyekkel a Gulfstream szerint Mach 0,85-ös sebesség mellett 13 900 kilométeres hatótáv érhető el míg maximális, Mach 0,9-es utazósebességgel repülve valamivel több mint 11 000 kilométerre repülhet a típus.

Mindez egy fontos ügyfél meggyőzéséhez már biztosan elegendő volt: a Qatar Airways Executive tíz példányra szerződött le a bejelentés napján. A Gulfstream G700-ast és annak minden újdonságáról a bejelentéskor részletesebben itt írtunk.

A Gulfstream rövid videója a G700 első felszállásáról

The G700 Takes Flight

#NEWS: Love is in the air — the #G700 has completed its first flight, officially launching the flight-test program. Details on the historic maiden voyage here: https://glf.aero/G700-FIRST-FLIGHT-FB

Közzétette: Gulfstream Aerospace Corporation – 2020. február 14., péntek