A katari légügyi hatóság földre parancsolta a Qatar Airways 13 darab Airbus A350-esét a törzs felszínének korai öregedésre utaló hibái miatt.

A légitársaság tájékoztatása szerint a szokásosnál szigorúbb ellenőrzés mellett követik nyomon az A350-es flotta műszaki állapotát. A Qatar Airways szoros együttműködésben dolgozik a hatósággal, hogy az utasok biztonságát semmi ne veszélyeztesse.

A repülési tilalom addig marad fenn, amíg az Airbus nem deríti fel a korai anyagfáradásnak tűnő elhasználódás okát, és nem oldja meg a problémát.

A gépek pótlása érdekében a Qatar Airways több Airbus A330-ast is visszaállított a forgalomba, és egyéb megoldásokat is vizsgálnak.

Akbar Al-Baker, a légitársaság vezérigazgatója a közleményben jelezte: nagyon reméli, hogy ezek után az Airbus komolyan foglalkozik majd a problémával, és mielőbb megoldást találnak rá. Addig a Qatar nem vesz át új Airbus A350-est.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Fotó: ifj. Kotulyák Tamás – AIRportal.hu

A Qatar Airways júniusban közölte, hogy felfüggesztette az új generációs szélestörzsű típus további példányainak átvételét a probléma megoldásáig, és már akkor jelezték, hogy a hatóság megvonta a repülési engedélyt néhány géptől.

A légitársaság egyik négyéves A350-ese január óta Toulouse-ban van átvizsgáláson, miután Írországba küldték, hogy a 2022-es katari foci világbajnokságot reklámozó mintával lássák el.

Ugyanis két iparági forrás szerint a régi festés eltávolítása után derült ki, hogy a törzs külső borításával problémák adódtak, bár úgy tudni, nem jelentős vagy veszélyes a gond.

A Qatar Airways a típus egyik legnagyobb üzemeltetője és vásárlója, 76 gépre adott le eddig rendelést, és 53-at üzemeltet már.