Áprilisban is folytatódott a Budapest Airport forgalmának erőteljes növekedése, a repülőtér utasforgalma 13,6%-kal növekedett az előző év negyedik hónapjához képest, kiugróan 23,7%-kal növekedett Ferihegy légiáru-forgalma.

Forrás: Budapest Airport

1 236 268 induló és érkező utas fordult meg április hónapban a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér termináljain, ez 13,6%-os növekedést és mintegy plusz 150 ezer utast jelent az előző év áprilisához képest.

Az év első négy hónapjában az utasok száma 580 ezerrel, 16%-kal haladta meg az előző év azonos időszakában közölt eredményeket.

Áprilisban indította el napi ötödik járatát Varsóba a LOT lengyel légitársaság, a német Lufthansa napi ötről hatra emelte a Frankfurtba közlekedő járatai számát, amelyeket legtöbbször a nagyobb kapacitású Airbus A321-sel teljesítenek. Az új járatok közül érdemes megemlíteni a Ryanair észak-spanyolországi santanderi járatát, illetve a Wizz Air norvégiai Stavangerbe repülő gépeit. A német airBerlin légitársaság csődje nyomán nem maradt légi összeköttetés nélkül a német főváros sem: az easyJet mellett a Wizz Air és a Ryanair is repül ezen az útvonalon.

Az első négy hónap kedvező számai mögött a jól teljesítő magyar gazdasági mutatók, Magyarország egyre erősödő turisztikai vonzereje és a budapesti repülőtér erőteljes légitársasági marketing tevékenysége a magyarázat, aminek köszönhetően egyre több új légitársaság érkezik Magyarországra, a régiek pedig sorban emelik a járatszámokat vagy a kapacitást – a reptérüzemeltető cikkünk megjelenését követően egy nappal kiadott közlése szerint.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Amint arról korábban beszámoltunk, 2018. első negyedévében 2 982 365 fő vette igénybe utazásához a budapesti repülőteret, ami 16,9 %-kal több, mint a tavalyi év első három hónapjában, a bővülés majdnem háromszorosan meghaladja az EU-repülőterek 6,2 %-os növekedési átlagát.

Ezt az Európa repülőtereit tömörítő szakmai szervezet, az ACI Europe (Repülőterek Nemzetközi Tanácsa, Európai tagozat) is külön sajtóközleményben emelte ki. Statisztikáik szerint ezzel a gyors növekedési ütemmel Budapest az európai repülőterek top ligájába került, jócskán megelőzve Európa számos nagy elosztó repülőtérének növekedését is.

A műveletek, vagyis a légijármű fel- és leszállások száma 13,3% százalékkal emelkedett áprilisban 9.419-re.

A szállított áru mennyisége 11.894 tonna volt áprilisban, amely kiugró, 23,7%-os növekedést jelent 2017 azonos hónapjában mért értékhez képest
(ebben nem csak a légi, hanem a közúti cargo forgalom (trucking) adatai is szerepelnek).

A tavalyi év rekordév volt a Budapest Airport számára, összesen 13 097 239 utas fordult meg a repülőtéren 2017-ben, mely 14,5 %-os növekedés 2016-hoz képest.

Amint arról korábban beszámoltunk, május elején egyszerre három transzatlanti járat is elindult a repülőtérről, a LOT New York JFK és Chicago irányába indított 4 + 2 járatot hetente, az American pedig naponta közlekedik a nyári szezonban Philadelphiából.

A repülőtér menedzsmentje egy múlt heti interjúban, melyről lapunk is beszámolt a Cargo City fejlesztését helyezte a fejlesztési prioritások legfontosabb elemei közé, valamint 3 éven belül elkészül a hármas terminál és ennél hamarabb egy többszintes parkolóház is a 2-es terminálon. A járatfejlesztések fókusza a távol-keleti járatokra irányul, négy város van az üzemeltető célkeresztjében: Bangkok, Szingapúr, Szöul és Sanghaj.

A cikk elkészítéséhez a nemzetközi légiközlekedési adatok elemzésével foglalkozó cégek adatbázisaiban található adatokat használtuk – a szerk.