Döntött a Debreceni Nemzetközi Repülőtér újabb állami támogatásáról a kormány, működésre 698 millió forintot kap az üzemeltető, a légikikötő fejlesztésére pedig részletekben 2,35 milliárd forintot.

A február 8-án a Magyar Közlönyben megjelent 1048/2022. számú határozat szerint a kormány egyetért a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítése érdekében a Debrecen Nemzetközi Repülőtér támogatásával és fejlesztésével, és ahhoz költségvetési támogatást biztosít.

A repülőtér működtetéshez 698 097 528 forint költségvetési támogatást kap az üzemeltető, vagyis a Debrecen International Airport Kft., amelyet támogatási szerződés útján azonnali határidővel nyújt a kormány.

A repülőtér fejlesztéséhez pedig 2 354 047 500 forint költségvetési támogatásról határozott a kormány Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata javára, amelyet a fejlesztések megvalósítása érdekében megkötött támogatási szerződéssel, az egyes beruházások ütemezése szerint fizet ki az állam. A támogatott tevékenység időtartamának és a felhasználás határidejének lejártával az önrészt is magában foglaló pénzügyi elszámolást és szakmai beszámolót kell benyújtania a kedvezményezettnek.

Forrás: Debrecen Airport

A határozat szerint a repülőtér középtávú fejlesztési koncepciója támogatásának biztosítása érdekében a külgazdasági és külügyminiszter intézkedik a szükséges notifikációs eljárás lefolytatásáról.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Debrecen város közgyűlése 2022 január végén szavazta meg, hogy a város repülőterét üzemeltető cégben 51 százalékos tulajdonrésze térítésmentesen kerüljön az államhoz, a tulajdonosi joggyakorló pedig a Külgazdasági és Külügyminisztérium lett.

Amint arról tavaly szeptemberben beszámoltunk, az Európai Bizottság jóváhagyta a debreceni reptér állami támogatását, a magyar állam által nyújtott 2,5 milliárd forintos (mintegy 7 millió eurós) összeget a légikikötő biztonságos működésének fenntartásához szükséges beruházások finanszírozására használhatja fel Debreceni Nemzetközi Repülőtér.

Debrecen önkormányzata még tavaly szeptemberben hirdetett pályázatot új repülőtéri terminálépület és környezete, valamint új futópálya és kapcsolódó burkolt felületek megtervezésére írt ki közbeszerzési eljárást, amelynek eredményét decemberben hirdették ki.

Amint korábban megírtuk, a debreceni repülőtér 2021 novemberében a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítése érdekében 730 millió forintos állami támogatást kapott, ennek felét a légikikötő működtetéséhez, másik felét pedig a repülőtér járatindítási támogatási programjának kidolgozásához használhatta fel a cég.