Az amerikai légitársaságok forgalmának fellendülését a hétvégén több tényező is nehezítette, a Deltánál járatokat kell törölni, egy számítógépes hiba miatt pedig több cég weboldalán nem lehetett repülőjegyet foglalni.

Az ABC News rövid tudósításában emlékeztetett, hogy az Egyesült Államok járványügyi hivatala amellett, hogy továbbra sem javasolja a nem feltétlenül szükséges utazásokat, könnyített a szabályokon, a mindkét dózissal beoltottak szabadon mozoghatnak, nem kell teszttel rendelkezniük, és karanténba sem kell vonulniuk.

Csütörtöktől vasárnapig, húsvétkor több mint 5 millióan szálltak repülőgépre az Egyesült Államokban.

Ezen belül pénteken 1,6 millió utas átvizsgálását végezték el, ez új rekordnak számít a járvány kezdete óta.

Forrás: Airbus

A Delta Air Lines a folyamatosan növekvő kereslet miatt ideiglenesen visszavonta a középső székek blokkolására vonatkozó szabályt, így a járatok kihasználtsága 75 százalékról akár 100 százalékra is emelkedhet.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légitársaság nem véletlenül hozta meg ezt az intézkedést, vasárnap több mint száz járatát kellett törölnie kapacitáshiány miatt.

A Delta azért nem tudott elindítani ilyen sok repülőgépet, mert nem volt elég személyzete.

Korábban ugyanis bár csoportos létszámleépítést nem hajtott végre, sok pilóta és légiutas-kísérő korai nyugdíjazását támogatta, vagy fizetés nélküli szabadságra küldte őket. Az év elején 400 pilóta visszahívását jelentette be a cég, de úgy tűnik, ez is kevés volt.

Az ABC tudósításában megjegyezte: a növekvő kereslet másik negatív hatása, hogy mivel az autóbérlő cégek korábban eladták a flotta nagyobb részét, nem bírják a keresletet, volt, hogy 1000 dollárba került egy autó egyetlen napra Hawaii-on.

A fellendülést műszaki hibák is hátráltatták húsvétkor. A Google egyik beépülő moduljának hibája miatt sem a United, sem a Delta, sem az American Airlines honlapján nem lehetett jegyet foglalni egy ideig.

Mint korábban beszámoltunk róla, az oltási program előrehaladtával az USA-ban egyre nagyobb az utasforgalom a belföldi járatokon, és ugyan a jegyárak folyamatosan emelkednek, átlagosan még nem érték el a járvány előtti szintet.