Flottája 42 példányától igyekszik az átszervezés és racionalizálás részeként megszabadulni a Thai Airways. Két Airbus A380-as mellett minden Boeing 747-esnek és régebbi 777-esnek is vevőt keres a cég, bár utóbbi típusból még újabb, lízingelt példányok átvételére is érvényes szerződése van. 

A csődközeli helyzetben lévő, már a koronavírus-járvány előtt sem éppen fényes pénzügyi helyzetű Thai Airways-t a csődbíróság és a részvényesek együttműködésével teljesen átszervezik annak reményében, hogy talpon marad.

A flottát viszont alaposan megnyirbálják. Elsőre csak tizenkét kiöregedő gépet, hat Airbus A340-600-ast és három -500-ast, egy A300-600R-t és két Boeing 737-400-ast próbáltak meg értékesíteni, de eddig nem találtak vevőt.

Ennek ellenére két lépésben újabb példányokkal bővült a lista, immár 42 repülőgépétől szeretne szabadulni a légitársaság – írta meg a CH Aviation.

Az értékesítésekkel több típus teljesen eltűnhet a flottából, mind a tíz Boeing 747-400 és a tizenkét 777-estől is szabadulnának.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A listát mostanra már gyarapítja további hat Boeing 777-200ER, valamint két Airbus A380-as.

A kétszintes óriásgépből további négy példányt üzemeltet a Thai Airways, ezektől – egyelőre – nem válik meg a légitársaság, bár 2020 áprilisa óta nem repültek.

Forrás: Wikimedia Commons

A gazdaságosabban üzemeltethető, részben lízingelt szélestörzsűek – Airbus A330, A350, Boeing 777-300ER és 787 – maradnak a flottában.

Emellett a cégnek szerződése van három új, lízingelt 777-300ER átvételére is, amik közül az egyiket már le is gyártotta a Boeing, de másik két társával együtt sorsa még kérdőjeles.

A cég ugyanakkor leszögezte, az eladási szándék bejelentése egyelőre csak piackutatás jellegű, keresik a kijelölt repülőgépek potenciális vevőit, összhangban az átszervezéssel. Az ügyletet jóvá kell majd hagynia a részvényeseknek, hitelezőknek és a csődbíróságnak is.

A restrukturálásról szóló tervezetet már konkrétumokkal megtöltve év végére, vagy 2021 elejére szeretnék beterjeszteni.

Eközben a belföldi és regionális járatok újraindításának időpontját is eltolta a Thai Airways december 25-ről 2021. január 1-re, mert hirtelen megemelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma az ország nyugati részén – noha az egész országban így is kevesebb, mint 30 eset van naponta.